گزارش بزرگداشت حضرت آیت‌الله العظمی علاّمه سید ابوالحسن رفیعی قزوینی

تاریخ ایجاد : شنبه, ۲۸ فروردین ۱۳۹۵ بزرگداشت مرحوم مغفور حضرت آیت‌الله العظمی علاّمه سید ابوالحسن رفیعی قزوینی – اعلی‌الله مقامه –  در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد. بزرگداشت فقیه فیلسوفان، فیلسوف فقیهان و مدرس برجسته مرحوم مغفور حضرت آیت‌الله العظمی علاّمه سید ابوالحسن رفیعی قزوینی – اعلی‌الله مقامه – با حضور علما، […]

تاریخ ایجاد :

شنبه, ۲۸ فروردین ۱۳۹۵

IMG 7886

بزرگداشت مرحوم مغفور حضرت آیت‌الله العظمی علاّمه سید ابوالحسن رفیعی قزوینی – اعلی‌الله مقامه –  در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

بزرگداشت فقیه فیلسوفان، فیلسوف فقیهان و مدرس برجسته مرحوم مغفور حضرت آیت‌الله العظمی علاّمه سید ابوالحسن رفیعی قزوینی – اعلی‌الله مقامه – با حضور علما، استادان، فرهیختگان و دوستداران علم و دانش روز ‌ شنبه ۲۸ فروردین‌ماه۱۳۹۵ در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن برگزار گردید.
در این مراسم که با حضور شخصیت‌های علمی و فرهنگی همچون حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد‌حسن ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی؛ استاد سید عبدالله انوار، دکتر صدوقی‌سها، دکتر حسین کلباسی، دکتر قاسم انصاری، دکتر محمد روشن، پروفسور سید حسن امین و دوستداران علم و دانش برگزار شد، دکتر مهدی محقق، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی؛ آیت‌الله سید حسن سعادت مصطفوی، استاد و مدیر گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه امام صادق(ع) و از شاگردان آیت‌الله رفیعی قزوینی؛ آیت‌الله دکتر ابوالحسن طبرستانی، مدرس سطوح عالی حوزه‌های علمیه مروی و از شاگردان آیت‌الله رفیعی قزوینی؛ دکتر غلامحسین رضانژاد، پژوهشگر علوم حکمی و عرفانی و از شاگردان آیت‌الله رفیعی قزوینی به بیان دیدگاه‌های خویش نسبت به این استاد فرزانه پرداختند و مقام علمی، فرهنگی و اخلاقی وی را تکریم کردند.

IMG 7716در ابتدای مراسم دکتر مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: من به‌عنوان سخنران در اینجا نیامدم بلکه به‌عنوان میزبان آمدم که از بزرگانی که در این جا تشریف دارند تشکر و سپاسگزاری کنم.
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تا‌کنون ۱۵۰ جلسه را برای مفاخر فرهنگی و ایران‌شناسانی که سهمی بسزا در معرفی وگسترش فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و زبان و ادبیات فارسی داشته‌اند برگزار کرده است و جای بسی خوشوقتی است که یکصد و پنجاهمین مراسم بزرگداشت خود را ویژه تکریم و تعظیم اوستاد اوستادان، فیلسوف فقیهان و فقیه فیلسوفان مرحوم حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدابوالحسن رفیعی قزوینی قرار داده است. از سوی دیگر نیز موجب خرسندی بیشتر است که شاگردان بلافصل این استاد بزرگ، در مجلس بزرگداشت او شرکت دارند و هر یک از آقایان آیات عظام سید رضی شیرازی، سید حسن سعادت مصطفوی، دکتر ابوالحسن طبرستانی، دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی و استاد غلامحسین رضانژاد به ذکر محامد و مناقب این استاد بزرگ می‌پردازند.
عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره آشنایی خود با مرحوم آیت‌الله‌العظمی علامه سید ابوالحسن رفیعی قزوینی افزود:  من توفیق حضور در محضر درس استاد را نداشتم، زیرا در همان زمان‌ها دروس فلسفه را نزد مرحومان: میرزا مهدی آشتیانی و سید محمدکاظم عصّار تهرانی و شیخ محمدتقی آملی و میرزا ابوالحسن شعرانی و میرزا مهدی الهی قمشه‌ای -رضوان‌الله تعالی علیهم اجمعین- می‌خواندم. فقط یک بار با پروفسور توشی هیکو ایزوتسو و پروفسور هرمان لندلت خدمت ایشان رسیدم و مکالمات و مفاوضات این استادان بزرگ را ترجمه می‌کردم و خود بنده در برخی از مطالب شرکت می‌جستم. در همان زمانِ کوتاه مرحوم رفیعی را مصداق این مصراع یافتم: هُوَ البحرُ مِن أیّ النّواحی أتیتَهُ. خداوند بزرگ باران‌های رحمت خود را بر او فرو ریزاند و او را در بهشت‌های برین خود جای دهد. بمنّهِ و کرمه.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مرحوم رفیعی قزوینی را از اساتید فلسفه و وارثین حکمت متعالیه در عصر حاضر دانست و گفت: او نه تنها تسلّط به حکمت مشّاء ابن‌سینا و فارابی و حکمت اشراق شیخ مقتول داشت بلکه به آراء حکیمان حکمت متعالیه همچون میرداماد استرآبادی و ملاصدرای شیرازی و فیض کاشانی و عبدالرزاق کاشانی و حاج ملّا هادی سبزواری چیرگی زائدالوصفی داشت و بر اندیشه‌های استادانِ خود همچون میرزا حسن کرمانشاهی و میرزا ابراهیم زنجانی مسلط بود.
دکتر محقق در ادامه از دو استاد بزرگ قزوینی که خود محضر آنان را درک کرده بود یاد کرد و گفت: یکی مرحوم حاج شیخ هاشم قزوینی که درس رسائل و مکاسب او را در مشهد در ایام معدودات استفاده کرده‌ام و مقاله‌ای نیز برای بزرگداشت‌نامه آن مرحوم تقدیم داشتم و دیگری حاج شیخ مجتبی قزوینی که روزهای پنج‌شنبه در درس اخلاق او ـ که در مدرسه ابدال‌خان مشهد ارائه می‌فرمود ـ حاضر می‌شدم و در همین چند ماه پیش در مجلس بزرگداشت او که در قزوین تشکیل شده بود، سخنرانی ایراد کردم. خداوند همه این بزرگان را غریق رحمت خود بگرداند.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یادآور شد که این بزرگانِ حکمت متعالیه و جانشینان آنان شناعتِ تکفیر فلسفه و فیلسوفان را زدودند و آن را با جامه‌ای نو به نام «حکمت» بر دوستداران دانش عرضه کردند که خاتم آنان حاج ملا هادی سبزواری در شرح منظومه خود گوید: «نَظَمتُها فی الحکمه الّتی سَمَتفی الذّکرِ بالخیرِ الکَثیرِ سُمّیت»  که اشاره به آیه شریفه دارد: «یوتی الحِکمهَ مَن یَشاءُ و مَن یوتَ الحِکمهَ فقد أوتِی خیراً کثیراً»

در پایان مراسم لوح تقدیر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به فرزند ایشان یعنی جناب آقای سید حسن رفیعی قزوینی اهدا شد.