کنگره بین‌المللی صاحب عروه الوثقی برگزار شد

تاریخ ایجاد : یکشنبه, ۲۷ اسفند ۱۳۹۱ کنگره بین‌المللی صاحب عروه الوثقی با قرائت پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی و با حضور علما و شخصیت‌هایی از ایران، عراق و لبنان روز پنجنبه ۲۴ اسفند ماه ۱۳۹۱ در سالن همایش‌های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزارشد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به کنگره بزرگداشت علامه آیت‌الله سید […]

تاریخ ایجاد :

یکشنبه, ۲۷ اسفند ۱۳۹۱

orvatolvosgha1کنگره بین‌المللی صاحب عروه الوثقی با قرائت پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی و با حضور علما و شخصیت‌هایی از ایران، عراق و لبنان روز پنجنبه ۲۴ اسفند ماه ۱۳۹۱ در سالن همایش‌های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزارشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به کنگره بزرگداشت علامه آیت‌الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، صاحبِ کتاب عروه الوثقی، با اشاره به ضرورت بررسی شاکله فکری مرحوم سید کاظم طباطبایی یزدی، بر شناساندن و معرفی جهات مختلف شخصیتی ایشان برای افکار عمومی تاکید کردند. 

در این پیام که از سوی حجت الاسلام و المسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری قرائت شد، رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به جامعیت شخصیت آیت‌الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی شخصیت این فقیه بزرگ را از سه جنبه علمی، معنوی و آمادگی برای جهاد برجسته و ممتاز خواندند و افزودند: لازم است تحقیق در مبانی فقهی سیّد کاظم طباطبایی تعمیق یابد. 

آیت‌الله جوادی آملی نیز در این همایش، مرحوم صاحب عروه الوثقی را سلطان فقه دانست و گفت: حوزه‌های علمیه بدهکار این مرجع بزرگوار هستند.

این مرجع تقلید با بیان این که مرحوم سید یزدی لیاقت و شایستگی وارث بودن انبیای الهی را یافته بود، اظهار داشت: پیامبران، مبشر و منذر بودند و مراجع هم همین ویژگی را دارا هستند.

آیت‌الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: مرحوم آیت‌الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی فقیهی تک بعدی نبود و همه جوانب را در نظر داشت.

ایشان با بیان این که مرحوم صاحب عروه الوثقی دارای روش فقهی خاصی بود، گفت: قلمی که عروه را به رشته تحریر درآورده، کاملا مرزبندی شده و روشن است و نمره قبولی را دریافت کرده است؛ مرحوم صاحب عروه علاوه بر قلم توانا، محتوای وسیعی را هم عرضه کرد و شاگردان زیادی را پرورش داد به طوری که عروه الوثقی ایشان توانست جای کتاب شرایع را بگیرد.

آیت‌الله جوادی آملی بر لزوم تلاش حوزه‌های علمیه برای پاسخگویی به نیاز‌های روز جامعه تاکید کرد و گفت: امروز بر ما واجب است، مراکزی داشته باشیم که مجموعه نیازهای فقهی نظام اسلامی را برآورده سازد.

در این کنگره آیت‌الله یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه نیز با اشاره به ابعاد عرفانی مرحوم صاحب عروه، گفت: عنوان عارف آشنا به مباحث فلسفی زیبنده این فقیه بزرگوار است. 

وی بر ضرورت پرداختن فقها و حوزه‌های علمیه به مسائل مورد ابتلای جامعه و نظام اسلامی تاکید و تصریح کرد: بسیاری از فروعاتی که در عروه الوثقی مورد بررسی قرار گرفته است این ویژگی را دارند.
آیت‌الله یزدی نظر مرحوم صاحب عروه در خصوص ولایت فقیه را مورد توجه قرار داد و افزود: مطالعه مباحث مربوط به قضا نشان دهنده نظر صاحب عروه در این خصوص است؛ این فقیه بزرگ بسیاری از مسائل را مربوط به قضاوت علما می‌داند و ولایت مطلقه را که برای پیامبر(ص) و ائمه(ع) ثابت بوده است در دوران غیبت در اختیار فقها می‌دانست.

رئیس جامعه مدرسین حوزه افزود: آخوند خراسانی گمان می‌کرد می‌توان به وسیله مشروطه به اصلاح امور در ایران پرداخت، اما بعدها و پس از اعدام شیخ فضل‌الله نوری متوجه نقشه بیگانگان شد، ولی مرحوم سید از ابتدای امر توطئه‌های دشمنان را دریافته بود و گذر تاریخ حقانیت ایشان را اثبات کرد.

آیت‌الله ناصری، نماینده ولی فقیه دراستان یزد و رئیس ستاد کنگره نیز پس از بیان گزارشی ازروند برگزاری این کنگره به بیان ویژگی‌های علمی، اخلاقی و سیاسی مرحوم صاحب عروه پرداخت وگفت: زهد و تقوای مرحوم صاحب عروه سبب شد ایشان هیچ لغزشی در مسائل سیاسی نداشته باشد.
وی افزود: یاد بزرگان و شخصیت‌های علمی و حوزوی در هر استان علاوه بر این که خدمات آن بزرگواران را معرفی می‌کند، سبب می‌شود نسل‌های آینده با خدمات آنها آشنا شده و آن را به کار گیرند.
آیت‌الله ناصری تصریح کرد: کمک به مومنان در همه کشورهای اسلامی اولویت برنامه‌های مرحوم آیت‌الله سید محمد کاظم یزدی بود؛ اندیشه‌های سیاسی مرحوم صاحب عروه باید با برگزاری کنگره‌هایی در این سطح واکاوی شود. 

وی با اشاره به تشکیل دبیرخانه کنگره در قم افزود: با تلاش و همت والای آیت‌الله استادی، دبیرخانه علمی کنگره در قم تشکیل شد و تلاش زیادی برای جمع آوری آثار صاحب عروه صورت گرفت.

در این کنگره بین‌المللی جمعی از شخصیت‌های ایرانی و خارجی از جمله حجج اسلام والمسلمین عبدالمهدی کربلایی امام جمعه کربلا، علی الحکیم مدیر موسسه مطالعات اسلامی لندن، عمری رهبر شیعیان عربستان و نیز اساتید دانشگاهای نجف و کوفه حضور داشتند. 

در ادامه این همایش از مجموعه آثار صاحب عروه در ۱۷ جلد، تمبر یادبود این فقیه بزرگوار و همچنین نرم افزار سید یزدی شامل ۴۰۰ اثر پیرامون شخصیت این فقیه شیعی رونمایی شد.

همچنین از میان یک صد مقاله رسیده به دبیرخانه کنگره ۴۰ مقاله برگزیده شده است و ۷ مقاله نیز در کنگره ارائه ‌شد.

آیت‌الله رضا استادی در مراسم اختتامیه کنگره صاحب عروه به تالیفات سید یزدی اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین اثر سید یزدی کتاب عروه الوثقی است که در سه جلد به رشته تحریر درآمده و بزرگان زیادی بر این کتاب شرح نوشته‌اند.

وی افزود: نخستین شرح بر کتاب عروه الوثقی را آیت‌الله العظمی اراکی نوشت و آغاز این کار در زمان خود سید یزدی صورت گرفت.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه دیگر آثار علمی که از مرحوم آیت‌الله سید محمدکاظم طباطبایی یزدی به جا یادگار مانده است را مورد اشاره قرار داد و ادامه داد: کتاب سوال و جواب از دیگر آثار مرحوم صاحب عروه است که این اثر نیز دارای ارزش بسیار زیادی است.

وی با اشاره به اینکه با تلاش ستاد کنگره بر غنای کتاب سوال و جواب صاحب عروه افزوده شده است، گفت: در گذشته توسط کاشف‌الغطا ۷۰۰ سوال و جواب از صاحب عروه در این کتاب گردآوری شده بود که با تلاش ستاد برگزاری کنگره بر غنای این کتاب افزوده شده و ۷۰۰ سوال و جواب دیگر نیز به آن اضافه شد.

استادی بیان کرد: مرحوم سید یزدی در زمینه اصول نیز دارای آثار گرانقدری است که باید در حوزه‌های علمیه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

وی به حاشیه سید عروه بر کتاب مکاسب اشاره کرد و یادآور شد: طبق تایید مقام معظم رهبری و مراجع تقلید این حاشیه یکی از برترین حاشیه‌ها بر این کتاب است.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سید یزدی را هراس نداشتن از بیان سخن نو و ارائه مطلب جدید دانست و گفت: این سیره ارزشمند باید از سوی طلاب علوم دینی مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی حوزه‌های علمیه وظیفه بسیار سنگینی بر دوش دارند، خاطرنشان کرد: حرکت در مسیر صحیح از جمله نکاتی است که باید از سوی حوزویان مورد توجه قرار گیرد چرا که نگاه مردم به حوزه و روحانیون است.

استادی گفت: ستاد برگزاری کنگره بین‌المللی صاحب عروه شش شماره ویژه‌نامه را منتشر کرده و ۵۰ عنوان مقاله تخصصی در خصوص با ابعاد مختلف شخصیتی سید یزدی در این ویژه‌نامه‌ها به چاپ رسیده است.

برگی از زندگی سیدمحمد کاظم طباطبایی‌یزدی

مرحوم آیت‌الله العظمی سیدمحمد کاظم طباطبایی‌یزدی دارای افق فکری بلندی از جهات علمی، اخلاقی، مبارزاتی و تالیفی است و این مرجع تقلید در سال ۱۲۵۳ قمری / ۱۲۴۸ شمسی در شهر یزد دیده به جهان گشود و تحصیلات مقدماتی را در این شهر انجام داد.

وی سپس به مشهد رفت و هیئت، ریاضیات و فقه و اصول را در آن شهر فرا گرفته و پس از ادامه تحصیلات در اصفهان در سال ۱۲۸۱ به نجف اشرف مهاجرت کرد و از محضر میرزای شیرازی صاحب فتوای تحریم تنباکو بهره برد.

آیت‌الله العظمی عبدالکریم حائری‌یزدی، موسس حوزه علمیه قم، آیت‌الله سیدحسن مدرس، آیت‌الله العظمی بروجردی، آیت‌الله العظمی سیداحمد خوانساری، آیت‌الله سید عبدالحسین شرف‌الدین و آیت‌الله شیخ محمد حسین کاشف‌الغطاء از برجسته‌ترین شاگردان صاحب عروه به شمار می‌روند.

صاحب عروه از علمای بزرگ تشیع و از شخصیت‌های موثر در فقه اسلامی در سال ۱۳۱۲ هجری قمری مرجعیت پیدا کرد و کتاب شریف عروه‌الوثقی را نوشت که سه هزار و ۲۶۰ مساله فقهی را در سه جلد مورد بررسی قرار داده است. این کتاب یکی از مهمترین کتاب‌های فقهی شیعه است که اکثر مراجع تقلید بر آن حاشیه نوشته‌اند. 

آیت‌الله العظمی سیدمحمد کاظم طباطبایی‌یزدی در سال ۱۳۳۷ هجری قمری در نجف رحلت کرده و در همان جا به خاک سپرده شد گرچه برخی مورخان با توجه به حمایت این مرجع تقلید از مشروطه مشروعه مرگ او را مشکوک اعلام کردند.

orvatolvosgha2orvatolvosgha3