مراسم نكوداشت مقام علمي فرهنگي دكتر غلامحسين مصاحب روز دوشنبه 10اسفندماه 1394 در بنياد نخبگان استان تهران برگزار شد.

مراسم نکوداشت استاد غلامحسین مصاحب

تاریخ ایجاد : سه شنبه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ مراسم نکوداشت مقام علمی فرهنگی دکتر غلامحسین مصاحب روز دوشنبه ۱۰اسفندماه ۱۳۹۴ در بنیاد نخبگان استان تهران برگزار شد. این مراسم با حضور دکتر محمدعلی سبحان اللهی، رئیس دانشگاه خوارزمی؛ دکتر مهدی بهزاد، پدر علم گراف ایران؛ دکتر کریم نجفی برزگر، معاون فرهنگی اجتماعی دانشجویی پیام نور؛ […]

تاریخ ایجاد :

سه شنبه, ۱۱ اسفند ۱۳۹۴

mosahab1

مراسم نکوداشت مقام علمی فرهنگی دکتر غلامحسین مصاحب روز دوشنبه ۱۰اسفندماه ۱۳۹۴ در بنیاد نخبگان استان تهران برگزار شد.

این مراسم با حضور دکتر محمدعلی سبحان اللهی، رئیس دانشگاه خوارزمی؛ دکتر مهدی بهزاد، پدر علم گراف ایران؛ دکتر کریم نجفی برزگر، معاون فرهنگی اجتماعی دانشجویی پیام نور؛ استاد محمدحسین ساکت، پژوهشگر و مترجم؛ دکتر فریبا نظری، مدیرکل دفتر مشاوره و ارتباط با اجتماعات نخبگان؛ دکتر محسن شاهرضایی مدیرکل دفتر الگوسازی و تکریم نخبگان؛ دکتر نادره جلالی، مدیر روابط عمومی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و دیگر اساتید، دانشجویان استعداد برتر رشته ریاضی و خانواده مرحوم مصاحب برگزار شد.

در این مراسم ابتدا یدالله اردوخانی، رئیس بنیاد نخبگان استان تهران؛ دکتر عبدالجواد طاهری‌زاده، رییس موسسه تحقیقات ریاضی دکتر مصاحب؛ دکتر مهدی محقق رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی؛ دکتر عین اله پاشا استاد ریاضی دانشگاه خوارزمی و دکتر علیرضا مدقالچی استاد و چهره ماندگار رشته ریاضی درباره شخصیت علمی فرهنگی زنده‌یاد دکتر مصاحب به ایراد سخنرانی پرداختند.

در پایان مراسم نیز لوح تقدیری از سوی دکتر سورنا ستاری رئیس محترم بنیاد ملی نخبگان به سرکار خانم ترانه مصاحب فرزند مرحوم دکتر غلامحسین مصاحب و همچنین لوح تقدیری از طرف یدالله اردوخانی، رئیس بنیاد نخبگان استان تهران به دکتر مهدی محقق اهدا شد.

mosahab2

متن سخنرانی دکتر مهدی محقق:

دکتر مهدی محقق درباره سابقه آشنایی خود با مرحوم دکتر مصاحب گفت: من در سال ۱۳۳۷ توسط مرحوم احمد آرام با ایشان آشنا شدم تا در تدوین دائره‌المعارف فارسی، که در مرحله برنامه‌ریزی بود، همکاری کنم. در آن زمان، دفتر دائره‌المعارف در آپارتمان کوچکی در خیابان نادری قرار داشت. من در آن زمان برخی از مقالات را که در مورد شاعران عرب بود به رشته تحریر در آوردم. از این رو مرحوم مصاحب نام مرا در صورت نویسندگان و مولفان در مقدمه جلد اول یاد کرده است. در سال ۱۳۴۰ که من به دعوت دانشگاه لندن به آن دیار رفتم، این رشته همکاری گسسته شد اما با بازگشت دوباره من به وطن در مردادماه ۱۳۴۲ مرحوم مصاحب من را برای همکاری درز تدوین فرهنگ زبان فارسی دعوت کرد در این زمان دفتر دائره المعارف و همچنین فرهنگ زبان فارسی در آپارتمانی که نزدیک دبیرستان البرز بود انتقال یافته بود. پیش از آمدن من مقدمات تدوین زبان فارسی به وسیله مرحوم استاد مجتبی مینوی، دکتر عبدالحسین زرین کوب و مصطفی مقربی فراهم آمده بود. این همکاری نیز با رفتن من به کانادا در سال ۱۳۴۴ جهت تدریس در موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مگ‌گیل قطع شد.

آنچه من از مرحوم دکتر مصاحب به خاطر دارم دقت علمی، دانش‌دوستی و سخت‌کوشی اوست که ثمره آن سه جلد دائره‌المعارف فارسی است که هم اکنون از کتابهای مهم مرجع است.

او با تدوین این اثر راه را برای نشر دائره‌المعارف‌‌های بعدی همچون دائره‌المعارف‌ تشیع، دائره‌المعارف‌ بزرگ اسلامی، دانش‌نامه جهان اسلام و فرهنگ‌نامه کودکان و نوجوانان باز کرد و این سنت سنیّه ادامه و گسترش یافت.

mosahab3

انجمن آثار ومفاخر فرهنگی در سال ۱۳۷۹ که کمیسیون ملی یونسکو در ایران کنگره بین‌المللی نهصدمین سال وفات حکیم عمر خیام نیشابوری را در نیشابور برگزار کرد، مصمم شد کتاب حکیم خیام به عنوان عالم جبر به اهتمام دکتر مصاحب منتشر و در بازار نایاب شده بود، تجدید چاپ کند. من نیز به پاس خدمت او به تاریخ ریاضیات و نشر علم در کشور و محبتی که همواره بر من اظهار داشته بود مقدمه‌ای بر این کتاب نوشتم.