قدردانی از دست اندرکاران تألیف فرهنگنامه کودکان و نوجوانان

تاریخ ایجاد : چهارشنبه, ۱۱ بهمن ۱۳۹۶ مراسم رونمایی از جلد هفدهم فرهنگنامه کودکان و نوجوانان و قدردانی ازدست اندرکاران تألیف آن، دیروز در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. در این مراسم پس از خیرمقدم علی دهباشی به حضار، دکتر نوش‌آفرین انصاری گفت: دیروز نهم بهمن سالروز درگذشت یحیی مافی بود و روزهای مبارک […]

تاریخ ایجاد :

چهارشنبه, ۱۱ بهمن ۱۳۹۶

ghadrdani farhangname kodak nojavanمراسم رونمایی از جلد هفدهم فرهنگنامه کودکان و نوجوانان و قدردانی ازدست اندرکاران تألیف آن، دیروز در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

در این مراسم پس از خیرمقدم علی دهباشی به حضار، دکتر نوش‌آفرین انصاری گفت: دیروز نهم بهمن سالروز درگذشت یحیی مافی بود و روزهای مبارک بارش برف است. شورای کتاب کودک سررسید جالب و پرمحتوایی را چاپ کرده است. ۲۴ بهمن در تالار کانون پرورش فکری در خیابان حجاب، پنجاه و پنج سالگی شورای کتاب را خواهیم داشت.
وی افزود: بازخوانی آثار توران میرهادی بسیار مغتنم است و بسیار تشکر می‌کنم از همه ناشرانی که اجازه دادند آثار در دوره‌ای جدید به چاپ برسد.
دکتر انصاری درباره انتشار فرهنگنامه کودکان و نوجوانان گفت: شورای کتاب کودک مشورتی است و مدیریت شورایی برای انتشار یک اثر و بحث داشتن یک ناشر و تعهد برای جامعه، کار ساده‌ای پیش رو نداشته است تجربه آموزش در خود شورا، از ۳۳ سال پیش آغاز شده است که خیلی خوب است، شورا مربیانی را تربیت کرد. بحث مدیریت انسانی بسیار مهم است به خصوص موضوع سرویراستاری همواره بحث سپاس از همه عزیزانی است که بیش از دویست نفر هستند و بدنه فرهنگنامه را تشکیل می‌دهند. راه فرهنگنامه را این دوستان با پشتکار و بدون وقفه ادامه می‌دهند. و یاد توران میرهادی گرامی‌باد که این روحیه را در ما نهادند که به نام ایران و به نام بچه‌های این سرزمین این کار را پیش ببریم. تاکنون جلدهای هجده و نوزده و بیست در حال تدوین است و جلد هفدهم، دارای ۲۶۹ مقاله است و بسیار خوشحال هستیم که با مشارکت بیش از دویست نفر این فرهنگنامه را به کودکان و نوجوانان تقدیم می‌کنیم.
وی افزود: بحث عمیق خواندن را چگونه باید تجربه کنیم؟ برخی معتقدند که روایت، به خواننده عمق می‌بخشد. مثلاً رمان خواندن، خوانش را عمیق می‌کند.
پس از بخش کلیپی از توران میرهادی که درباره دعوت به حمایت و همت مردمی راه‌حل‌های بومی و پرهیز از نمایشی کار کردن بود، دکتر مجید رضایی از اعضای گروه اخترشناسی فرهنگنامه به ایراد سخنرانی پرداخت. دکتر وصالی با بیان فقدان توران میرهادی و رونمایی از هفدهمین جلد فرهنگنامه بدون ایشان، گفت: مسیر پیدایش علم مدرن را اگر مطالعه کنید، تاریخ روشنگری که از قرن هفدهم آغاز شده آنچنان در زندگی مردم اروپا تأثیر می‌گذارد که جزیی از فرهنگ اجتماعی مردم اروپا می‌شود.
تنها راه تولید و رسیدن به هدف خوش‌بینی مفرط نسبت به علم است و به این ترتیب ایده حفظ و نگهداری علم شکل می‌گیرد که تألیف دایره‌المعارف مطرح می‌شود و مهمترین هدف آنها این بود که اگر تمدن از بین رفت، دانش جایی ذخیره شده باشد.
ظاهراً ما همه داریم چنین کاری می‌کنیم اما کار ما تفاوت‌های بنیادی با آنها دارد. در آنجا اجتماع علمی، دایره‌المعارف را شکل می‌دهد و فرهنگ پشتوانه آن کار بوده است.
یعنی علم در اروپا به صورت هماهنگی گروه برای تدوین دایره‌المعارف بود. اما ما هنوز اجتماع علمی نداریم و علم به فرهنگ تبدیل نشده است. پس این فرهنگنامه را اجتماع علمی شکل نداده است. علاوه بر این وقتی به رسانه‌های عمومی توجه می‌کنیم می‌بینیم که نگاه شبهه علمی و ضد علمی وجود دارد و خرافات علمی و تاثیرهارپ بر زلزله، نشانگر فقدان درک درست از علم است و این فقدان فرهنگ علم، در حال نابودکردن آموزش و پرورش ماست.
مفهوم فرهنگنامه فراتر از تولید و چاپ مقاله است. حتی اگر این مقاله را یک ایرانی نوشته باشد و برای یک کودک ایرانی نوشته باشد. فرهنگنامه نباید محدود به نگارش مقاله شود این که باید به چه سمت و سویی برود، مجال دیگری را می‌طلبد.
اسفندیار معتمدی، شهرام اقبال‌زاده و نوش‌آفرین انصاری، طوبی اسداله، مژگان کمپانی و فوزیه باقری و رئیس دانا، نشان یادبود فرهنگنامه را به دست‌اندرکاران هفدهمین جلد فرهنگنامه کودکان و نوجوانان اهدا کردند.