سخنرانی دکتر محقق رئیس انجمن آثار ومفاخر فرهنگی و چهره ماندگار زبان و ادب فارسی در تجلیل از مقام زن در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

تاریخ ایجاد : یکشنبه, ۳۱ فروردین ۱۳۹۳ به مناسبت تولد حضرت فاطمه(س) و روز زن دکتر مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاران خود دیدار کرد و پیرامون جایگاه زن در فرهنگ اسلامی و زنان موفق تاریخ سخن گفت. رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در این راستا گفت : ابن رشد، […]

تاریخ ایجاد :

یکشنبه, ۳۱ فروردین ۱۳۹۳

mohaghegh-mahdi

به مناسبت تولد حضرت فاطمه(س) و روز زن دکتر مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاران خود دیدار کرد و پیرامون جایگاه زن در فرهنگ اسلامی و زنان موفق تاریخ سخن گفت.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در این راستا گفت : ابن رشد، فقیه و فیلسوف اندلسی در کتاب تلخیص جمهوریت افلاطون گوید : «بدیهی است که هرچه را که مرد انجام می دهد زن هم می‌تواند عهده‌دار انجام آن گردد .» در جامعه ما برخی از زنان از فرهنگ والایی برخوردار هستند و استعداد درخشان خود را به خوبی نشان می‌دهند ولی متاسفانه زنان ما آنچنان که باید و شاید نمی‌توانند فرصت کافی در اکتساب علوم و فضایل بشری یابند و همین امر سبب فقر اجتماعی و فرهنگی ما شده است. این در حالی است که فقهای اسلامی اجماع دارند بر اینکه زنان همچون مردان می‌توانند وصی،وکیل،قاسم و امین باشند و در همه عقود و حدود با مردان برابرند و در تعهد برخی از مشاغل بر مردان مزیت و برتری دارند .

وی در ادامه افزود: برخی از زنان در جریان علم و دانش زمان خود،قرار می‌گرفتند و بخشی از تاریخ علم و معرفت بشری مرهون آنان است،همچون ریحانه دختر حسین خوارزمی که ابوریحان بیرونی دانشنامه بزرگ نجوم و ستاره‌شناسی خود یعنی التفهیم لاوائل صناعه التنجیم را با خواهش و تشویق او به رشته تحریر درآورد که خود در آغاز کتاب گوید: «و این یادگار همچنین کردم ریحانه بنت الحسین الخوارزمی را که خواهنده او بود، بر طریق پرسیدن و جواب دادن.»

IMG 6386

 دکتر محقق همچنین از زرین گیس،دختر شمس المعالی یاد کرد که از ابن سینا درخواست نمود اختلاف طول جرجان را تصحیح کند و ابن سینا این خواهش را اجابت و رساله‌ای بنام آن بانوی علم‌دوست و فرهنگ‌خواه نوشت که ابوریحان در کتاب تحدید نهایات الاماکن خود از آن نام برده است.

 شهده دختر ابونصر دینوری که کتاب الاموال ابوعبید قاسم بن سلام که از مهم‌ترین کتابهای اقتصادی اسلامی است‌، در سال پانصد و شصت و چهار در بغداد بر او قرائت شده و صحت و درستی اخبار و روایات و اسناد آن مورد تصدیق و گواهی او قرار گرفته است . این زن از چنان مقام والایی برخوردار بوده که محدثان اسلامی از او تعبیر به فخرالنساء الشیخیه الصالحه الکاتبه کرده‌اند .

 این چهره ماندگار رشته زبان و ادب فارسی با اشاره به زندگی خانم توران میرهادی،از زنان موفق و پژوهشگر معاصراقدامات فرهنگی این بانوی دانش‌دوست را ستود و گفت : ایشان علاوه بر آنکه مدرسه فرهاد را پایه‌گذاری کرد، شورای کتاب کودک را نیز تاسیس نمود تا کودکان کشور راه و رسم کتابخوانی و دانش اندوزی را بیاموزند.

 دکتر محقق در ادامه اظهار داشت : خانم میرهادی با فقدان همسرش و چهار میلیون تومان مرده ریگ او فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را منتشر ساخت تا میراث جاویدانی از خود و همسرش برای کودکان و نوجوانان این مرزوبوم باقی بماند.

 رئیس انجمن آثارومفاخر فرهنگی گفت : توران میرهادی با دست خالی به کارهای بزرگی دست یازیده که آنان که از حدت و عدت فراوان برخوردار هستند،بپای او نمی‌رسند و این فقط به همت خستگی ناپذیر و پشتکار مداوم و خلوص نیت او وابسته بوده است. شورای کتاب کودک اکنون با زحمات ایشان به نهادی شناخته شده در سطح ملی و بین‌المللی تبدیل شده که توانسته کتابهایی که برای کودکان ایرانی نوشته شده ارزیابی و به زبانهای خارجی نیز معرفی نماید تا جایی که به دریافت جایزه‌های جهانی نایل آیند و کیفیت فرهنگنامه کودکان و نوجوانان را به پایه‌ای برسانند که جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را به خود اختصاص دهد. در این راه و اقدام بزرگ خانم نوشین انصاری نیز همیشه یار و یاور ایشان بوده‌اند.

 دکتر محقق در پایان اظهار امیدواری کرد که همکاران خود در این مرکز فرهنگی همواره جویای علم باشند و کارهای علمی و پژوهشی را با جدیت و پشتکار دنبال نمایند .

IMG 6392

 دکتر محمدرضا نصیری قائم مقام انجمن آثارومفاخر فرهنگی نیز درباره سهم زنان در جامعه علمی و نقش آنان پیرامون ارتقاء سطح فرهنگی کشور سخن گفت. وی با ابراز خشنودی از تعداد زنان پژوهشگر و علاقمند به علم و دانش اظهار داشت : امروزه ما شاهد این امر هستیم که در بسیاری از مراکز علمی کشور تعداد کارمندان و پژوهشگران زن نسبت به مردان فزونی یافته و سیر صعودی دارد.

 دکتر نصیری در این راستا با تکیه به سخنان دکتر حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به حضور روزافزون زنان در در فرهنگستان اشاره کرد.

 در پایان این مراسم دکتر مهدی محقق هدایایی نیز به مناسبت روز زن به همکاران خود اهدا کرد.