سخنرانی دکتر احمد تمیم‌داری در نشست «زیبایی‌شناسی در منظومه‌های نظامی»

تاریخ ایجاد : چهارشنبه, ۱۸ اسفند ۱۳۹۵ در بیست و یکمین نشست تخصصی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با عنوان «زیبایی‌شناسی در منظومه‌های نظامی» که روز سه‌شنبه ۱۷ اسفندماه ۱۳۹۵ در ساختمان شماره ۲ انجمن برگزار شد، دکتر احمد تمیم‌داری به ایراد سخنرانی پرداخت. چکیده‌ای از سخنرانی وی بدین شرح است: زیبایی شناسی در آثار […]

تاریخ ایجاد :

چهارشنبه, ۱۸ اسفند ۱۳۹۵

IMG 4966

در بیست و یکمین نشست تخصصی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با عنوان «زیبایی‌شناسی در منظومه‌های نظامی» که روز سه‌شنبه ۱۷ اسفندماه ۱۳۹۵ در ساختمان شماره ۲ انجمن برگزار شد، دکتر احمد تمیم‌داری به ایراد سخنرانی پرداخت.

چکیده‌ای از سخنرانی وی بدین شرح است:

IMG 4948

زیبایی شناسی در آثار نظامی

نظامی گنجوی (۵۹۹-۵۳۵ ق/ ۱۲۰۲-۱۱۴۰ م.) شاعر برجسته قرن ششم هجری با جهان بینی الهی و اسلامی اهل کلام و حکمت و فقه و سرآمد در داستان‌سرایی به زبان فارسی بوده است. شاعر تشبیهات و استعاره‌هاست. داستان‌های غنایی را به قدری دقیق و زیبا توصیف می‌کند که قابل اجرا بر روی صحنه است از این جهت او را شاعر رمانتیک و دراماتیک می‌شناسند. در آفرینش زیبایی در سخن ادبی گوی سبقت را از بیشتر شاعران ربوده است. مقلدان بسیار دارد در شبه قاره هند و پاکستان و بنگلادش در طی قرون دست کم پانصد اثر می‌توان یافت که به تقلید از نظامی سروده شده است. پاره‌ای از آفرینش زیبایی او را از دو منظومه خسرو و شیرین و لیلی و مجنون در این بحث می‌آوریم. در ابتدا به زیبایی‌شناسی و علم الجمال می‌پردازیم و در تفکر اسلامی نظریات فیلسوفان و متکلمان بر اساس قدرت خلاقیت انسان و توضیح و تبیین نظام احسن خلقت قابل بحث و تحقیق است همچنین می‌پردازیم به نهضت‌های زیبایی شناسی در غرب و رویکردها و نظریات گروهی از دانشمندان نظیر بوم گارتن، ایمانوئل کانت و تئوفیل گوتیه و دیگران. آیات قرآنی و احادیث نبوی و ولوی نیز اساس بحث زیبایی قرار می‌گیرد.