رونمایی از سند هویتی شادروان دکتر حسن حبیبی

تاریخ ایجاد : چهارشنبه, ۱۷ دی ۱۳۹۳ رونمایی از سند هویتی شادروان دکتر حسن حبیبی، نخستین رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی دیروز با حضور خانواده ایشان در پنجمین همایش ملی مهندسی فرهنگ نام گزینی انجام شد. رئیس سازمان ثبت احوال کشور با بیان این که انتخاب نام، برآیند رویکرد فرهنگی یک کشور است، گفت: […]

تاریخ ایجاد :

چهارشنبه, ۱۷ دی ۱۳۹۳

ronamaei-sanad-hoviati-hasan-habibiرونمایی از سند هویتی شادروان دکتر حسن حبیبی، نخستین رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی دیروز با حضور خانواده ایشان در پنجمین همایش ملی مهندسی فرهنگ نام گزینی انجام شد.

رئیس سازمان ثبت احوال کشور با بیان این که انتخاب نام، برآیند رویکرد فرهنگی یک کشور است، گفت: با بررسی فراوانی نام‌ها می‌توان لایه‌های مختلف فرهنگی را در جامعه مورد سنجش قرار داد.
دکتر محمد ناظمی اردکانی به فراز و فرودهای نامگذاری در تاریخ اشاره کرد و گفت: انتخاب نام ریشه در اعماق فرهنگ یک ملت دارد و مهندسی فرهنگ نام گزینی یکی از رویکردهای مثبت سازمان ثبت احوال در سال‌های اخیر بوده که این تغییرات را بررسی کرده و سعی در هدایت آنها دارد.
ناظمی اردکانی گفت: انسان به عنوان اشرف مخلوقات باید از نام مناسبی برخوردار باشد و همه فرهنگ‌ها با عمق و ابعادشان تلاش می‌کنند برای انسان بهترین نام را در نظر بگیرند.
احیای نام‌های عاشورایی
در ادامه این همایش که در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، دکتر محسن کرمی، معاون امور اسناد هویتی سازمان ثبت احوال هم با بیان این که در ۲۰ نام اول پسران، نام‌های عاشورایی زیادی به چشم می‌خورد، گفت: حسین، علی اصغر، محمدحسین از جمله‌اسم‌های عاشورایی‌اند که مورد استقبال قرار گرفته‌اند. در میان واژه‌های قرآنی هم نام‌های طاها و محمد طاها افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است.
کرمی ادامه داد: در میان ۲۰ نام دارای بیشترین فراوانی دختران، نام‌های فاطمه، زهرا و نازنین زهرا در رتبه‌های اول تا سوم قرار دارند. نام‌های عاشورایی دختران مانند پسران رشد قابل توجهی داشته است که از جمله آنها می‌توان به زینب و رقیه اشاره کرد.
معاون امور اسناد هویتی سازمان ثبت احوال به ضرورت تعامل دستگاه‌های مختلف در حوزه فرهنگسازی و نامگذاری اشاره کرد و گفت: برای دستیابی به این هدف، اقدام به تشکیل دبیرخانه دائمی مهندسی نام‌گزینی با کمک دستگاه‌های فرهنگی کرده‌ایم.
کرمی نام را جزو موضوعات فرهنگی دانست که سمت و سوی آن متاثر از جو حاکم بر جامعه است و گفت: اطلاعات موجود در پایگاه اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال نشان می‌دهد که سلیقه مردم در نامگذاری‌ها در مقاطع مختلف متفاوت بوده است. در دهه ۵۰ نام‌های باستانی مانند کوروش و داریوش و در دهه ۶۰، نام‌های مذهبی و انقلابی مانند میثم، مقداد و سمیه با فراوانی بالا ثبت شد. در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ نام بازیگران اول رسانه‌های ارتباط جمعی از جمله سریال‌های تلویزیونی بیشترین فراوانی را داشته است.
تغییر ۱۷هزار نام در سال جاری
در حاشیه این همایش، محسن اسماعیلی مدیرکل امور اسناد هویتی سازمان ثبت احوال از تغییر بیش از ۱۷هزار نام و ۴۸هزار نام خانوادگی در ۹ ماه گذشته خبر داد و گفت: اسامی مغایر با جنس، بدمعنی، دارای فراوانی کم تغییرکرده است که ازجمله این اسامی می‌توان به اعظم، کشور و خاور در میان نام‌های دختران و بختیار در میان پسران اشاره کرد.
وی با بیان این که با توجه به وجود ۲۵۰ هزار الگوی انتخاب اسم دخترانه و ۲۲۰ هزار الگوی انتخاب اسم پسرانه، بیشترین اسامی تغییر کرده مربوط به دختران است، گفت: اسامی نامتناسب مغایر با جنس و هویت اسلامی – ایرانی و دارای فراوانی پایین در پنج سال گذشته به اسامی دارای بیشترین فراوانی و متناسب با فرهنگ اسلامی – ایرانی تغییر پیدا کرده‌اند.
اسماعیلی با تاکید بر این که فقط اسامی افراد بالای ۱۵ سال قابل تغییر است، ادامه داد: افراد متقاضی می‌توانند درخواست خود را به دفاتر ثبت احوال یا دفاتر پیشخوان دولت ارائه کنند و پس از بررسی در ادارات مربوطه مجوز تغییر نام از استان گرفته شده و مراحل تغییر در سازمان ثبت احوال طی می‌شود.