دومین جشنواره جایزه بدیع‌الزمان فروزان‌فر، برگزیدگان خود را شناخت

تاریخ ایجاد : شنبه, ۱۵ آذر ۱۳۹۳ مراسم دومین جشنواره جایزه بدیع‌الزمان‌ فروزان‌فر عصر روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه برگزار شد. مراسم دومین جشنواره جایزه بدیع‌الزمان‌ فروزان‌فر عصر روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه با حضور چهره‌های ادبی و فرهنگی ایران چون دکتر نصرالله پورجوادی، استاد فلسفه دانشگاه تهران، دکتر توفیق سبحانی، مولوی پژوه و معاون علمی پژوهشی انجمن […]

تاریخ ایجاد :

شنبه, ۱۵ آذر ۱۳۹۳

1-jayeze-badiozaman-forozanfarمراسم دومین جشنواره جایزه بدیع‌الزمان‌ فروزان‌فر عصر روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه برگزار شد.

مراسم دومین جشنواره جایزه بدیع‌الزمان‌ فروزان‌فر عصر روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه با حضور چهره‌های ادبی و فرهنگی ایران چون دکتر نصرالله پورجوادی، استاد فلسفه دانشگاه تهران، دکتر توفیق سبحانی، مولوی پژوه و معاون علمی پژوهشی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی  و تعدادی از هنرمندان، مدیران و کوشندگان گستره فرهنگ و هنر روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه در تالار موزه هنرهای معاصر برگزار شد.

2-jayeze-badiozaman-forozanfarدر ابتدای این مراسم دکتر نصرالله جوادی با ابراز تاسف از نداشتن افتخار شاگردی در محضر زنده‌یاد فروزان‌فر‌، اظهار کرد: متاسفانه من هیچ‌گاه افتخار شاگردی مستقیم استاد بدیع‌الزمان فروزان‌فر را نداشتم و از طریق آثار این استاد بزرگ شاگرد او  بوده‌ام.
وی ادامه داد: من همیشه کتاب‌های این استاد بزرگ فرهنگ  ادب فارسی را در کنار خود دارم، بخصوص کتاب‌هایی را که ایشان در مورد مولانا نوشته‌اند. عمده کارهایی که استاد فروزان‌فر انجام داده در زمینه مولانا بوده است و به نظرم جدی‌ترین شخصی بودند که در طول بیش از نیم قرن اخیر در مورد یکی از شاعران ایران انقدر جدی فعالیت کرده‌اند.
این پژوهشگر اضافه کرد: زنده یاد فروزان‌فر هم کارهایی را انجام دادند که ماندگار شد و هم با انجام ندادن کارهایی بازهم ماندگار شدند. کاری که ایشان در مورد احادیث مثنوی انجام داده، هنوز هم یک اثر درجه یک به شمار می‌رود و این اثر واقعا حیرت‌آور است. اینکه شخصی چطور با مراجعه به کتاب‌های چاپی و خطی توانسته‌ چنین آثار ارزشمندی را جمع‌آوری کند، واقعا جای قدردانی دارد و باید بدانیم این تحقیقات واقعا ارزشمند و ماندگار است.
پورجوادی با بیان اینکه زنده‌یاد فروزان‌فر در تاریخ فرهنگ و ادب ایران یک شخصیت تأثیرگذار است، گفت: استاد فروزان‌فر یک انسان ماندگار و تأثیرگذار در فرهنگ و ادب ایران به شمار می‌رود.
وی افزود: این استاد فقید همچنین با انجام ندادن برخی از کارها باز هم ماندگار شدند. برای مثال ایشان به سراغ تصحیح مثنوی نرفتند، ولی هر آنچه را که در مورد مولانا بود را به دقت بررسی کردند. اگر ایشان به سوی تصحیح مثنوی نرفت به این خاطر بود که پیش از آن شخصی چون نیکلسون این کار را انجام داده بود و وقتی زنده‌یاد فروزان‌فر دیدند نمی‌توانند یک گام فراتر از آن ادیب پیش بروند، دیگر این کار را نکردند.
دکتر پورجوادی  با بیان اینکه انجام ندادن برخی از کارها می‌تواند گامی برای پیشرفت باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بسیاری به سمت تصحیح قرآن کریم، اشعار حافظ و مثنوی می‌روند و  باید دید اگر نیازی به انجام تصحیح مجدد یک اثر با کیفیت بهتر نباشد، چرا باید چنین کاری را انجام داد.

3-jayeze-badiozaman-forozanfarدکتر توفیق سبحانی از دیگر کسانی بود که سخنانش را به نقل کوتاهی از زنده‌یاد استاد دکتر منوچهر مرتضوی درباره استاد بدیع‌الزمان فروزان‌فر اختصاص داد و گفت: روزی منوچهر مرتضوی از استاد می‌پرسد که شما چرا با آن همه دانش و اطلاعاتی که دارید به سراغ حافظ نمی‌روید؟ استاد در جواب ایشان چنین گفتند که حافظ رند و کسی است که انسان را از پای در می‌آورد و چنین کاری از عهده من خارج است.

معاون علمی پژوهشی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ادامه سخنانش پیشنهادی را به دوستداران و کسانی‌که در محضر استاد فروزان‌فر بودند داد و گفت: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کتابی درباره استاد فروزان‌فر منتشر کرده که کتاب خوبی است ولی در حد این استاد نیست. من این پیشنهاد را مطرح کردم تا  افرادی چون دکتر محقق که با استاد فروزان‌فر دمخور بودند و در کلاس درس محضر ایشان را درک کرده‌اند و حتماً خاطرات شیرینی از وی دارند، یا هر فردی که از ایشان خاطره‌ای دارد، این مطالب را گردآوری کرده و کتابی درباره استاد فروزان‌فر بنویسند. هرچند افرادی تا به حال این‌ کار را انجام داده‌اند، اما باید کتابی در حد استاد فروزان‌فر نوشته شود تا شخصیت علمی و کم‌نظیرش به نسل جوان بیشتر شناسانده شود.
دکتر سبحانی در ادامه افزود: دکتر احمد مهدوی دامغانی گفته هنوز آسمان دانشگاه تهران بر سر چون اویی سایه نیفکنده است و این حرف شاید تا ابد ادامه پیدا خواهد کرد و ای کاش مجسمه‌ای از استاد تهیه شود و در آمفی‌تائترهای دانشکده‌های ادبیات نصب شود شاید به برکت این تندیس دوباره علم و تحقیق به دانشگاه‌ها برگردد.

در ادامه این مراسم پیام دکتر مهدی محقق رئیس انجمن  آثار و مفاخر فرهنگی قرائت شد. متن پیام بدین شرح است:

بسیار بسیار متأسّفم از اینکه توفیق شرکت در مجلس نکوداشت استاد بزرگ و بزرگوارم مرحوم بدیع‎الزّمان فروزان‌فر دست نداد.
استاد فقید، از زاویه‎های گوناگون خدمت به زبان و ادب فارسی کرده است. نخست آنکه با علم سرشار و قلم توانای خود موفّق شد که زبان و ادبیات فارسی را به عنوان یک رشته  اصیل و پربار در ایران معرّفی کند و با آثار ارزشمند خود جامعه ادبی را از آثار خارجیانی همچون ادوارد براون و هرمان اته و یان ریپکا بی‎نیاز سازد. ثانیاً او با تألیف سخن و سخنوران به جهان علم ثابت کرد که در ایران به زبان فارسی می‎توان اثری مانند الشّعر و الشّعراء ابن‎قتیبه دینوری تحویل جامعه علمی داد و ثالثا با تحقیقات عمیق خود دربارۀ مولانا و نشر دیوان شمس و مأخذ حدیث مثنوی و مأخذ قصص مثنوی و شرح مثنوی شریفروش تحقیق و تتبّع اصیل را به نسل پس از خود آموخت. او در سفرهای خارجی خود همچون پاکستان و لبنان و سخنرانی‎های پربارش به زبان عربی دانشمندان را به یاد امام محمّد غزّالی و خواجه نصیرالدّین طوسی می‎انداخت. این مایه خرسندی است که در ایران مجالس متعدّد برای نکوداشت آن استاد بزرگ برگزار می‎شود و ما توفیق دست‎اندرکاران این همایش را از خداوند بزرگ خواهانیم.

در ادامه این مراسم محسن مصباح برای دقایقی به شعرخوانی برای حاضرین پرداخت. این هنرمند خوشنویس که ۷۰۰ غزل از مولانا را خوشنویسی کرده و آنها را به صورت دکلمه خوانده، اظهار کرد:  امیدوارم به اساتید بزرگ خود توجه داشته باشیم و مسیر این اساتید را همیشه ادامه دهیم.
در ادامه این مراسم اندیشه فولادوند بازیگر سینما و تئاتر و البته شاعر، ابیاتی از سروده‌های خود را برای حاضرین خواند که مورد استقبال قرار گرفت.
وی همچنین از حضور در این مراسم ابراز خرسندی کرد و گفت: بسیار خوشحالم که در این مراسم حضور دارم و برای رسیدن به اینجا در مسیر دقایقی را دوان دوان آمدم تا به موقع برسم.
همایون شجریان که نتوانسته بود در این مراسم حضور پیدا کند در پیامی به این مراسم آورده بود: همیشه به نام بزرگان این سرزمین افتخار می‌کنم، زیرا آنها را شاهد و مثال می‌آوریم که به واسطه آنان هنر نزد ایرانیان است و بس .اما حالا متأسفانه از حال بسیار از این اساتید بی‌خبر هستیم و نمی‌دانیم بسیاری از این اساتید چه می‌کنند و یا اینکه پس از سالها تلاش در عرصه فرهنگ و هنر ایران این اساتید بزرگ در کجای این خاک آرمیده‌اند. من آثار بسیاری را از زنده یاد بدیع‌الزمان فروزان‌فر خوانده‌ام و تاثیر بسیاری را از آثار این استاد فقید گرفته‌ام. برای من برگزاری این جشنواره و جایزه آن افتخار بزرگی است. در پایان بازهم یادی از استادی که بسیار دوستش می‌دارم، می‌کنم.
بخش پایانی این مراسم به اهدای جوایز و تقدیر از برگزیدگان اختصاص داشت که پایان‌نامه‌های افرادی چون معصومه غلامی با عنوان «بررسی ترجمه‌ها و شرح‌های اردوی مثنوی معنوی»، سیمین جوادی با عنوان «بررسی تاثیرپذیری مولانا جلال‌الین مولوی از پنچاتنترا و کلیله و دمنه در مثنوی معنوی» و علیرضا اسماعیل‌پور در این همایش جزو سه پایان‌نامه‌ برتر معرفی شدند.
همچنین از فرزانه اعظم لطفی، زیاد کاووسی نژاد، صدیق‌السادات رجایی‌زاده، لیلی ورهرام، مجید پوراحمد و احمد قائم‌مقامی به دلیل مقالاتی که در زمینه مولانا  نوشته بودند، قدردانی به عمل آمد.  حسن خردمندان، محمد خردمندان،معصومه غلامی، فرزانه اعظم لطفی، زیاد کاووسی نژاد، صدیقه سادات رجایی زاده‌، لیلی بل‌اهرام، مجید پور احمد، احمد قائم‌مقامی، اندیشه فولادوند، سارا رست‌خیز، نصراله پورجوادی، مهدی محقق، محسن مصباح با اهدای جایزه و لوح تقدیر تجلیل به عمل آمد.
همچنین از ناشرین برگزیده شامل نشر نگاه، پیام عدالت، امیرکبیر، علمی فرهنگی و انتشارات دانشگاه تهران تجلیل به عمل آمد.
در این مراسم از کتاب‌های استاد زنده‌یاد فروزان‌فر که به همت انتشارات دانشگاه تهران چاپ شده نیز رونمایی شد.

گزارش تصویری