نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
تاریخ ایجاد : شنبه, ۱۵ آبان ۱۳۹۵ پروفسور سیفالدین نجمآبادی استاد زبانشناسی و ایرانپژوه نامدار البرزی، شامگاه پنجشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۵ در ۹۴ سالگی در شهر هیدلبرگ آلمان درگذشته است. پروفسور نجمآبادی نوه پسری آیتالله حاج شیخهادی نجمآبادی روحانی نواندیش، آزادی خواه و قرآن پژوه عقلگرای روزگار قاجار است. پروفسور نجمآبادی استاد دانشگاههای تهران و […]
پروفسور سیفالدین نجمآبادی استاد زبانشناسی و ایرانپژوه نامدار البرزی، شامگاه پنجشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۵ در ۹۴ سالگی در شهر هیدلبرگ آلمان درگذشته است.
پروفسور نجمآبادی نوه پسری آیتالله حاج شیخهادی نجمآبادی روحانی نواندیش، آزادی خواه و قرآن پژوه عقلگرای روزگار قاجار است.
پروفسور نجمآبادی استاد دانشگاههای تهران و هیدلبرگ آلمان در نهم فروردین ۱۳۰۱ در خاندان نجمآبادی مقیم تهران زاده شد. پدرش شیخ مهدی نجمآبادی از روحانیون مشروطهخواه است که علاوه بر نمایندگی مردم کرمان در مجلس دوّم مشروطه، در سال ۱۳۲۷ مسئول نظارت بر مطبوعات در اداره معارف بود. پروفسور نجم آبادی از سال ۱۳۲۷ تا ۱۳۳۲ در دانشگاه تهران تحصیل کرد. در سال ۱۳۳۴ برای ادامه تحصیل به آلمان رفت و در سال ۱۳۳۶ از دانشگاه توبینگن، موفق به دریافت درجه دکتری شد. «رستخیز نزد زردشت» عنوان پایاننامه دکتری او است. سپس به ایران بازگشت و از سال ۱۳۳۹ تا ۱۳۵۷ در رشته زبان شناسی و زبانهای باستانی در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت. در سال ۱۳۵۷ به دعوت دانشگاه هیدلبرگ به آلمان رفت و از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۰به تدریس فارسی آغازین، فارسی میانه و فارسی باستان پرداخت.
کوششهای علمی و پژوهشی پروفسور نجمآبادی به این شرح است: برگردان از آلمانی به فارسی کتابهای «زبان و ادبیات پهلوی» نوشته جهانگیر تاوادیا در سال ۱۳۴۸، «دینهای ایران باستان» نوشته هنریک ساموئل نیبرگ در سال ۱۳۵۹ و «آرمان شهریاری در ایران باستان» در سال ۱۳۵۵؛ برگردان از فارسی به آلمانی کتابهای «قابوسنامه» نوشته عنصرالمعالی کیکاوس وشمگیر در سال ۱۳۶۷، «کلیله و دمنه» نوشته نصرالله منشی در سال ۱۳۷۵، «سفرنامه ناصرخسرو» در سال ۱۳۷۲؛ تألیف کتابهای «دستنویسهای فارسی و اوستایی در کتابخانه دانشگاه هیدلبرگ آلمان» در سال ۱۳۶۹، «گزیدههایی از زبان و ادب فارسی برای نوآموزان آلمانیزبان همراه با پژوهشی درباره دستور زبان فارسی به آلمانی» با همکاری دکتر زیگفرید وبر در سال ۱۳۹۱؛ ویرایش و چاپ کتابهای «تحریرالعقلا» نوشته شیخهادی نجمآبادی در سال ۱۳۸۸ درهامبورگ، «مختصر مفید در احوال بلاد و ولایات ایران» نوشته محمّد مفید مستوفی یزدی بافقی در سال ۱۳۶۸، «مختصر مفید، فهرستها و یادداشتها» در سال ۱۳۷۰ و «مجمل التواریخ و القصص» با همکاری دکتر زیگفرید وبر در سال ۱۳۷۸. پژوهش اخیر در سال ۱۳۷۹ به عنوان اثر برگزیده بخش بینالملل پنجمین دوره پژوهش فرهنگی ایران معرفی شد.
در اردیبهشت ۱۳۹۱ پروفسور نجمآبادی آثار مخطوط و چاپ سنگی پدرش را به کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی هدیه کرد.
روزنامه اطلاعات
این مطلب بدون برچسب می باشد.