نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
تاریخ ایجاد : سه شنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۳ عباس کی منش معروف به مشفق کاشانی غزلسرای پیشکسوت ایران ، شامگاه ۲۸ دیدر هشتاد و نه سالگی به رحمت ایزدی پیوست. عباس کیمنش سال ۱۳۰۴ شمسی در شهر کاشان دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کاشان و تحصیلات عالی را تا درجه […]
عباس کی منش معروف به مشفق کاشانی غزلسرای پیشکسوت ایران ، شامگاه ۲۸ دیدر هشتاد و نه سالگی به رحمت ایزدی پیوست.
عباس کیمنش سال ۱۳۰۴ شمسی در شهر کاشان دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کاشان و تحصیلات عالی را تا درجه فوق لیسانس در تهران به پایان برد. او سالها در آموزش و پرورش بهکار مشغول بود.
افشین علا شاعر و قائم مقام انجمن شاعران درباره چگونگی درگذشت مشفق کاشانی به ایسنا میگوید: یکشنبه شب (۲۸ دیماه) جمعی از شاعران به همراه سیدمحمد خاتمی، رییسجمهور اسبق کشورمان، جشنی به مناسبت تولد سهیل محمودی در انجمن شاعران ایران برگزار کردیم که طی آن شاعران به شعرخوانی پرداختند. از جمله این شاعران مشفق کاشانی بود که متاسفانه هنگام خواندن شعر ناگهان دچار عارضه ایست قلبی شد و بلافاصله به بیمارستان ایرانمهر تهران منتقل شد، اما تلاش پزشکان بینتیجه بود و این شاعر گرانقدر از دنیا رفت.
در مراسم تولد سهیل محمودی دکتر صادق خرازی، خانم دکتر الهی قمشهای ، خانم دکتر فاطمه راکعی ، خانم دکتر اشراقی ، ساعد باقری ، افشین علا و اسرافیل شیر چی حضور داشتند.
برخی آثار بهجامانده از مشفق کاشانی این عنوانها هستند: «صلای غم» تضمین ۱۲بند محتشم کاشانی، «خاطرات» (سال ۱۳۲۴)، «سرود زندگی» (سال ۱۳۴۲)، «شراب آفتاب» (سال ۱۳۴۲)، «آذرخش» (گزینه اشعار)، «آینه خیال» (سال ۱۳۷۲)، «بهار سرخ سرود» (سال ۱۳۷۳)، «هفت بند التهاب» (سال ۱۳۷۵)، «نقشبندان غزل» (سال ۱۳۶۵)، «انوار ۱۵خرداد» (سال ۱۳۶۵)، «خلوت انس» (سال ۱۳۶۸)، تصحیح «دیوان حاج سلیمان صباحی بیدگلی» با همکاری پرتو بیضایی (سال ۱۳۴۰)، «مجموعه شعر جنگ»، «تذکره شاعران معاصر» و «راز مستان».
ریاست شورای شعر و ترانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ریاست هیأت مدیره انجمن شاعران ایران نیز از جمله فعالیتهای مشفق کاشانی در دوران زندگیاش بود.
سازمان هنری رسانهای اوج که چندی پیش مراسم بزرگداشتی را برای مشفق کاشانی برگزار کرد در معرفی این شاعر اینگونه نوشته است: «عباس کیمنش (مشفق کاشانی) مرداد ۱۳۰۴ در کاشان به دنیا آمد. او در دوره دبیرستان و بعدها نیز در اداره فرهنگ کاشان با برخی شاعران آن زمان از جمله سهراب سپهری دوست و همکار بود. شعرهای این افراد در روزنامههای آن زمان کاشان به چاپ میرسید و محتوای آنها بیشتر انتقاد از سرمایهدارانی بود که کارگران فرش را استثمار میکردند. مشفق با اتمام تحصیلات به استخدام اداره فرهنگ کاشان درآمد و همزمان به تحصیل نیز پرداخت. مشفق در سال ۱۳۳۳ برای ادامه تحصیل در رشته بودجه و حسابداری راهی تهران شد. حضور در پایتخت در آن سالها موجب توجه مشفق به مباحث سیاسی و اجتماعی شد. مشفق کاشانی موفق شد در سال ۱۳۴۰ از دانشکده علوم اداری دانشکده حقوق در مقطع کارشناسی ارشد فارغالتحصیل شود و در نهایت در سال ۱۳۵۸ نیز بازنشسته شد.
مشفق به همراه برخی شاعران دیگر از جمله مرحوم مهرداد اوستا، مرحوم طاهره صفارزاده و سیدعلی گرمارودی از جمله چهرههای برجسته شعر بودند که با حرکت مردم به رهبری امام خمینی (ره) همراهی و آن را تایید کردند و به همین جهت از سوی بسیاری از مجامع روشنفکری بایکوت شدند. مشفق کاشانی با شروع جنگ تحمیلی بارها و بارها همراه تعداد دیگری از شاعران در جبههها حاضر شد و برای رزمندگان شعرخوانی کرد. او از آن زمان در شورای عالی شعر وزارت ارشاد به فعالیت مشغول شد. مشفق همچنین در دومین مراسم همایش چهرههای ماندگار در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهره ماندگار رشته ادبیات مورد تقدیر قرار گرفت.
رهبر معظم انقلاب در خصوص مشفق و شعرهایش عقیده دارند: علاوه بر جنبه شعری محض، دو خصوصیّت دیگر هم در آقای مشفق هست که قابل توجّه است: یکی اینکه شعر ایشان در خدمت هدفهای دینی و هدفهای انقلابی است. از اوّل انقلاب شعر ایشان، چه شعر مذهبی و به اصطلاح شعر آیینی و چه شعرهایی که درباره مسائل انقلاب گفتند، همه مفید و اثرگذار است. وقتی که دشمن و بعضی از دوستهای نادان سعی میکنند فضاها را تیره و تار جلوه بدهند، میگوید اگر هوش و گوشی وجود دارد، اینجا پنجرهها باز است. نکته دوّم شخصیّت ایشان است. انسان محترم و آراسته به اخلاق خوب محسوب میشوند. ما در طول این حدود سی و چند سال که با ایشان آشنا هستیم، همیشه این رفتار را از ایشان ملاحظه کردیم. ایشان را، آقای حمید را – این پیشکسوتهای شعر معاصر را – بایستی ارجمند داشت و عزیز داشت.»
پیام وزیر ارشاد
وزیر فرهنگ در پیامی درگذشت استاد مشفق کاشانی را تسلیت گفت.
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی ضایعه درگذشت “مهدی مشفق کاشانی” شاعر پیشکسوت کشورمان را تسلیت گفت. به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متن این پیام به شرح زیر است:
بریز اشک نیازی از نمازستان بی خویشی
برآر آهی ز سوز سینه ی درد آشنا اینجا
باردیگر ستاره ای از آسمان فرهنگ و ادب ایران پر گهر به خاموشی گرایید.
خبر درگذشت استاد مهدی مشفق کاشانی که از غزل سرایان والا مقام و چیره دست معاصر بوده باعث اندوه فراوان شد. “استاد مشفق” به راستی حلقه وصل غزل دیروز با غزل امروز بود و یکی از وارثان امین گنجینه هزار ساله شعر فاخر و نادر پارسی محسوب
می شود. وی که به پیر شعر انقلاب شهره بود به همراه برخی از شاعران برجسته زمانه خویش در شکوفایی هر چه افزون تر درخت تناور انقلاب اسلامی تلاش وافری نمود و همواره در اشعارش اهداف انقلابی و مفاهیم آیینی و دینی را مد نظر داشت.
اینجانب ضایعه درگذشت آن مرحوم را به خانواده معزز ایشان و همه نیک اندیشان و اصحاب فرهنگ و هنر تسلیت عرض نموده از خداوند متعال برای روح پاک آن مرحوم آمرزش و علو درجات مسألت دارم.
پیام رییس مجلس
رییس مجلس شورای اسلامی در پیامی درگذشت شاعر برجسته مرحوم مشفق کاشانی را تسلیت گفت.
متن پیام دکتر علی لاریجانی به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم
فقدان شاعر برجسته و توانمند کشور مرحوم مشفق کاشانی موجب تاسف گردید.
آن مرحوم ذوق و تبحر فراوانی در سرودن اشعار با مضامین مذهبی و انقلابی و بویژه شعر آیینی داشتند که در تمامی آنها ، اهداف نظام و انقلاب فراوان به چشم می خورد که همواره برای علاقمندان تاثیرگذار بوده است. ایشان همواره تلاش زیادی در جهت تبیین ادبیات و شعر دینی و انقلابی از خود نشان دادند که نمونه های مهمی از زیبایی، حلاوت و انسجام موضوعات و سوژهها بویژه در غزلهایشان تبلور یافته است.
اینجانب ضایعه در گذشت مرحوم مشفق کاشانی که اشعار و آثارشان در گنجینه فرهنگ کشور همواره به یادگار خواهد ماند را به جامعه فرهنگی و ادبی کشور، دوستداران و خانواده محترم شان تسلیت گفته و برای آن شاعر فقید علو درجات را از درگاه خداوند متعال مسئلت می کنم.
تسلیت معاون فرهنگی ارشاد
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درگذشت مشفق کاشانی را تسلیت گفت.
در پیام تسلیت سیدعباس صالحی آمده است:
انا لله و انا الیه راجعون
خبر درگذشت استاد مشفق کاشانی، شاعر و استاد برجسته کشور، جامعه فرهنگی را سوگوار کرد و تمامی دوستداران شعر و ادب را متاثر ساخت. آن استاد فرزانه، که در دانش و هنر و کرامات انسانی از ستارگان دوران بود و سایهپرمهر خود را بر سر اهالی سرزمین فرهنگ و شعر و معنویت گسترد و در سالیان پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس، با اخلاص و فداکاری، هنر و تجربه خویش را به میدان آورد.
شعر و قلم و سخن استاد مشفق، مدافع مرزهای فرهنگ اسلامی این سرزمین بود و حضور فعال ایشان در محافل ادبی و نهادهای فرهنگی، رهاوردهای ارزشمندی داشته است، از جمله راهگشایی و هدایت نسلی از شاعران جوان سالهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی که بعدها شاعرانی نامآور و جریانساز شدند.فقدان استاد مشفق کاشانی اگرچه رخدادی اندوهبار است اما عمر پربرکت ایشان و آثار ارزشمند و دستاوردهای آن بزرگمرد گنجینهای است بیبدیل که موجب آرامش خاطر دوستداران استاد خواهد بود.
معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رحلت استاد مشفق کاشانی را به خاندان ارجمند ایشان، جامعهی فرهنگی و مردم شریف ایران تسلیت می گوید و برای روح بزرگ آن ادیب فرزانه طلب رحمت و غفران الهی دارد.
باشد که استاد مشفق کاشانی که ده ها سال ستایشگر و مرثیهسرای اهل بیت علیهم السلام بود، در عالم باقی از برکات خدمتگزاری به آلالله متنعم شود.
پیام تسلیت معاون امور هنری
به گزارش روابط عمومی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام علی مرادخانی آمده است: «خوشا به حال مشفق کاشانی که در محفل دوستدارانش دعوت حق را لبیک گفت و بدا به حال ما که او را از دست دادیم و در این دنیای بی او، تنهاییم. مشفق کاشانی از کودکی در محضر مادرش با حافظ آشنا شد و پا به دنیای شعر و شاعری گذاشت و حالا شعرهای خود او در خاطر فارسیزبانان ماندگار خواهد شد. او از دوستداران اهل بیت بود و در رثای سید و سالار شهیدان اشعار زیبایی از خود به یادگار گذاشت. امیدوارم خداوند او را با خاندان عصمت و طهارت محشور کند.»
معاون امور هنری وزیر ارشاد در ادامه پیام خود آورده است: «آخرین شعری را که استاد کاشانی میخواست بخواند، ما امروز برای او میخوانیم: برخیز ز جا نه وقت خواب است ای دوست/ بنشین که شب شعر و شراب است ای دوست
درگذشت این استاد بزرگ را به خانواده محترم او و دوستدارانش تسلیت میگویم و برای بازماندگانش آرزوی صبر و شکیبایی دارم.»
پیام سیدمحمد خاتمی
جان گران و بلند پرواز شاعر گرانمایه و پژوهشگر ارجمند و پیشکسوت ادب متعهد ایران زمین و حماسهسرای انسان و عشق و انقلاب و آئین، استاد مشفق کاشانی جسم خاکی را رها کرد تا در جوار رحمت حق آرام گیرد و گوارا باد بر او لطف و رحمت الهی!
من این مصیبت بزرگ را به اصحاب فضل و فضیلت و ادب و هنر و به ارادتمندان فراوان آن فقید سعید به ویژه به خاندان بزرگوارش و به همه بستگان داغدار تسلیت عرض میکنم. و از درگاه حضرت پروردگار برای آن فقید سعید آمرزش و رحمت الهی و علوّ درجات، و برای بازماندگان معزّز تندرستی، شکیبایی و پاداش نیکو مسألت میکنم.
سیدمحمد خاتمی
۲۹/۱۰/۱۳۹۳
تسلیت فرهنگستان هنر
فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران با صدور پیامی درگذشت استاد مشفق کاشانی شاعر پیشکسوت را تسلیت گفت.
متن این پیام به شرح زیر است:
«بسمالله الرحمن الرحیم
بر این کبود غریبانه زیستم چون ابر
تمام هستی خود را گریستم چون ابر
درگذشت مرحوم «مشفق کاشانی» غزلسرای پیشکسوت معاصر غباری از غم بر قاب چشم این کهنبوم و بر نهاد.سرودههای این چهره ماندگار و برجسته شعر و ادب فارسی، نام و یاد ایشان را بر قله بلند غزل فارسی جاودان و درخشان خواهد نگاه داشت.
فرهنگستان هنر ضمن تسلیت درگذشت مرحوم مشفق کاشانی به مردم ایران و خانواده آن مرحوم، برای آن فقید سعید رحمت و مغفرت و برای بازماندگان صبر و شکیبایی از خداوند متعال آرزومند است.»
سروده علی معلم
به گزارش فارس، استاد محمد علی معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر، در سوگ شاعر بزرگ کشورمان عباس کیمنش ملقب به مشفق کاشانی که روز گذشته دارفانی را وداع گفت، ابیاتی چند سرود.
این سرودهها را با هم میخوانیم:
مهـربان مشفق رفت شاعر عاشق رفت
از ستـم عـذرا زیست تا به غم وامق رفت
کـرد داغـش داغــان دشمنش با دق رفت
داغــدل بود از حذق شاعـر حـاذق رفت
عشق زاد غم زیسـت فتنه زاد عاشق رفت
عشق و اشفاق افسوس مهربان مشفق رفت
کیـــش مــند عبــــاس ساجد و صادق رفت
رحمتش بـاد از حـق سوی حق فائق رفت
دکتر حداد عادل :مشفق کاشانی دینش را به انقلاب ادا کرد
مدیرعامل بنیاد سعدی گفت: استاد مشفق کاشانی یکی از پیشکسوتان شعر انقلاب بود و سمت استادی بر شاعران میان سال و جوان کشورمان داشت.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در گفتگو با مهر با بیان اینکه از شنیدن خبر درگذشت استاد مشفق بسیار متاسف شدم، گفت: مشفق کاشانی دین خود را به انقلاب ادا کرد و امیدوارم با روی سفید در پیشگاه خداوند و پیامبر اکرم(ص) حاضر شود.
حداد عادل در پایان گفت: شعر پخته، لطیف و معیار در قالبهای سنتی، ویژگی آثار مشفق کاشانی بود.
پیام تسلیت بنیاد شعر و ادبیات داستانی
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایران نیز ، درگذشت استاد مشفق کاشانی ، شاعر پیشکسوت را به خانواده وی،جامعه ادبی، فرهنگی، هنری کشور تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت مهدی قزلی به شرح زیر است:
«کل شیء هالک الا وجهه » فقدان استاد مستطاب، مشفق کاشانی در جامعه شعری امروز، ضایعهای اسفناک است؛ زخمی است که دیر و سخت التیام خواهد یافت. استاد مشفق از بزرگترین شاعران معاصر بود که در تن شعر متعهد، روحی دوباره دمید. همراه و همپای انقلاب دوید؛ در شادیهای انقلاب سهیم بود و در غمهایش، شریک. درگذشت این شاعر متعهد را به خانواده محترمش، جامعه ادبی کشور و همه دوستداران شعر او تسلیت عرض میکنم. روانش شاد.
استاد حمید سبزواری: پشتم شکست!
در پی درگذشت زنده یاد مشفق کاشانی ، استاد حمید سبزواری پیام تسلیتی به شرح زیر صادر کرد:
ارتحال استاد بزرگوار و یار و همراه دیرین و عزیزم مشفق کاشانی افتخار شعر و ادب ایران را با ناباوری شنیدم.
پشتم شکست.
این حادثه مولمه بر همگان تسلیت باد.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری پیام تسلیتی به مناسبت درگذشت استاد مشفق کاشانی صادر کرد و فقدان این چهره ماندگار شعر انقلاب را به خانواده محترم ایشان و جامعه ادبی کشور تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت محسن مومنی شریف به این شرح است:
بسم الله الحی القیوم
شاعر فرزانه و متعهد، استاد مشفق کاشانی را میتوان به حق از معماران امارت رفیع شعر انقلاب نامید. بزرگ مردی که علاوه بر چیره دستی در شعر و ادب، همواره به جوان مردی و حسن خلق نیز شهره بود. بیشک فراق چنین مرد شریفی که اسوه ادب و اخلاق بود، داغ جان سوزی بر دل اهل ادب نهاد.
حوزه هنری فقدان این چهره ماندگار شعر انقلاب را به خانواده محترم ایشان و جامعه ادبی کشور تسلیت عرض کرده، از درگاه پروردگار حیّ متعال برای آن فقید گران مایه، رحمت و مغفرت و برای علاقه مندان و بازماندگان ایشان شکیبایی آرزومند است.تسلیت دبیرکل نهاد کتابخانهها.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی در پیامی درگذشت مشفق کاشانی را به کتابداران و اهالی فرهنگ و ادب تسلیت گفت.
متن پیام علیرضا مختارپور به شرح زیر است:
«انّا للّه و انّا الیه راجعون
از موج فتنه چشم جهان غیرت یم است
وز تندباد حادثه پشت فلک خم است
صبح امید چون شب تاریک مظلم است
«باز این چه شورش است که در خلق عالم است»
درگذشت اعتبار و آبروی غزل معاصر، نشانه بالندگی شجره طیبه شعر پارسی و سند روشن اصالت و نجابت ادبیات سربلند ما، پیر جمع شاعران انقلاب اسلامی، – مرحوم “مشفق کاشانی” – را به همه کتابداران و اهالی فرهنگ و ادب تسلیت میگویم.
استاد مشفق اسوه ادب، اخلاق و انسانیت، بر ادبپروری، اتصال شعر دیروز و امروز، مضمونپردازی و خلق مفاهیم اسلامی و ملی نقش بسزایی داشتند و علاوه بر تالیف سلسله مقالات ادبی و تحقیقی، اشعار وزین و بیشماری در شعر انقلاب، دفاع مقدس، شعر آیینی، مدایح و مراثی در خصوص اهل بیت، بالاخص ذکر مصیبت سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) سرودند که بیشک ایشان را فخر ادبیات ایران و از غزلسرایان برجسته معاصر کرد. شاعری که شعرش در خدمت هدفهای دینی و انقلابی بود و قلم ماندگار ایشان از میان سطور موجود در کتب کتابخانهها، به یاری شما عزیزان به دوستداران ادب و فرهنگ معرفی میشود.برای آن شاعر عاشورایی اجر عظیم و علوّ درجات را از خداوند منّان مسئلت دارم.»
محمدعلی بهمنی:یک استثنا در اخلاق بود
این شاعر در پی درگذشت مشفق کاشانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: جدا از تعارفهایی که بعد از فقدان هر کسی انجام میشود، باید بگویم این واقعا تعارف نیست که بگویم مشفق کاشانی در زمینه اخلاق یک استثنا بود و برخورد محترمانه ای با دیگران داشت. همین شنبه مثل همیشه زودتر از همه به شورای شعر و ترانه آمده بود؛ همیشه زودتر میآمد که وقتی دیگران وارد میشوند، بلند شود و خوشامد بگوید.بهمنی در ادامه افزود: این با وجود درد عجیبی بود که مدتها در وجودش داشت؛ ولی همیشه دوست داشت بلند شود و این کارش به دیگران انرژی مثبتی میداد.
این شاعر درباره شعر مشفق کاشانی نیز بیان کرد: در این مجال کوتاه نمیشود از شعر ایشان صحبت کرد؛ مهم این است که او انسان بزرگی بود. در زمینه شعر نیز در نسل خودش، شعرش شعر پیشرفتهای بود و این خیلی اهمیت دارد؛ چرا که شاعران بسیاری را داریم که از نسل خودشان عقبترند.
دکتر علی موسوی گرمارودی : او چهره مهمی در غزل بود
دکتر علی موسوی گرمارودی او را چهره مهمی در غزل میداند و در عین حال از او بهعنوان جوان یاد میکند.
این شاعر درباره مشفق کاشانی میگوید: مشفق کاشانی جزو غزلسرایان نئوکلاسیک و در زمره شاعرانی چون عماد خراسانی، نوذر پرنگ، یدالله بهزاد کرمانشانی و دیگران است.
او اظهار میکند: از آغاز تا امروز به لحاظ مضمون و محتوا غزل دارای مراتبی بوده و هفت و هشت جامه دربر کرده است؛ غزل عاشقانه، غزل عارفانه، غزل قلندرانه، غزل اجتماعی و… ، و غزل نئوکلاسیک که استاد مشفق یکی از استادان همین نوع اخیر است. استاد مشفق با گامی استوار از پیوندگان این راه است. زبان او در کمال استواری و سبک او عراقی است با گوشهچشمی گاه گاه به هندی.
گرمارودی با جوان خواندن مشفق کاشانی گفته است: این شاعر در آغاز دهه نهم خود عمر خود غزلهایی میگوید که خون جوان در آن جاری است.
فاطمه راکعی : تا آخرین لحظه هوش و ذکاوت شاعرانه خود را حفظ کرد
این شاعر و مدیرعامل انجمن شاعران اظهار کرد: استاد مشفق از بنیانگذاران انجمن شاعران ایران بودند. در تمام مدت آشنایی با تفکرات و تواناییهای شعری ایشان رفتار بزرگمنشانه و انسانی از ایشان دیده بودیم، به طوری که دوست و دشمن با هر گرایش و سلیقه شعری به او ارادت داشتند. این موضوع به خاطر رفتار بزرگ منشانه او بود.راکعی در ادامه گفت: هرگاه شاعران جوانتر مشکلی داشتند استاد هیچگاه دریغ نمیکرد و گاه با نوشتن نامهای سعی در حل مشکلات آنان داشت. فکر میکنم بخشی از شاعران خاطراتی از این دست از ایشان داشته باشند. او افزود: استاد مشفق سالها رییس هیأت مدیره انجمن شاعران بود و بنده مدیرعامل انجمن بودم. ایشان به لحاظ هوش و ذکاوت اداری و مالی بسیار دقیق بود و به مسائل اشراف داشت و در امور اداری و تصمیمگیریها فعالانه شرکت میکرد. با وجود اینکه به علت کهولت سن کسالتهایی داشت اما هیچگاه احساس خستگی نمیکرد.
این شاعر در ادامه گفت: مرحوم قیصر امینپور، مرحوم منوچهر آتشی و استاد مشفق سه شخصیت شعر ایران بودند که من هرگز ندیدم از ضعف جسمی و فیزیکی خود سخنی بگویند. این سه شخصیت از این نظر دارای ویژگی بودند. همیشه خیلی زنده و بانشاط و سرحال در جلسات حضور پیدا میکردند و تا آخرین لحظه هوش و ذکاوت شاعرانه خود را حفظ کرده بودند و کوچکترین نشانی از ضعف ذهنی در این بزرگواران وجود نداشت. راکعی همچنین گفت: استاد مشفق کاشانی دوشنبه، ۲۸ دینیز با حال ضعیف به انجمن آمده و در حال خواندن شعر جدیدش بود که برای سهیل محمودی گفته بود، اما در حال شعرخوانی نفسشان از ادامه شعرخوانی بازماند. به عنوان همکار ایشان کوچکترین رفتاری غیر از تواضع و مهربانی، انسانیت و دستگیری از او ندیده بودم. او دستگیر و مددکار شاعران از هر فکر و سلیقه شعری بود. شاعران بویژه شاعران انقلاب خود را قدردان وجود این بزرگمرد و رادمرد میدانند.
کاکایی : عزیز بود
عبدالجبار کاکایی در پی درگذشت مشفق کاشانی نوشت:
«بر این کبود پرندینه زیستم چون ابر
عباس کیمنش با نام آشناتر مشفق کاشانی از شاعران غزلگو در دوران گذار غزل از گذشته به امروز، شاعری تغزلی، میانهرو، محافظهکار و جوانمرد بود. بخش خلاق زندگی شاعرانه او تا آستانه پنجاهسالگی در پیش از انقلاب سپری شد و چون بسیاری دیگر از «پنجاهسالهها» نخواست در فرم و شکل شعر خود با توجه به ظهور «طرزهای تازه» تحولی ایجاد کند. سیلاب موضوعات اجتماعی و متداول و روزمره، مثل جنگ و انقلاب و هوس همراهی با آنها هم اجازه نداد تا به غنای دستاوردهای گذشته خود بپردازد، اما در همین مرحله هم محل اعتبار و مورد اعتنای همه نامآوران عرصه غزل میانه بود، بویژه سیمین بهبهانی که با احترام خاص از ایشان یاد میکرد.
متاسفانه رسانههای رسمی و دولتی و مبلغ، تنها شاعر را در جهت «ماموریتهای ویژه» خود عرضه میکنند و رسانه مستقلی نبود تا آنچه را دوستان «حلقه مشفق» از فکر و ذهن و خلاقیت و خاطرات و حافظه ایشان درمییافتند منعکس کند و اساسا نه علاقهای و نه بودجهای در این زمینه وجود دارد و نه همتی و ارادهای، اما مصاحبت با مشفق که آیینه تاریخ ادبی حوزه کلاسیک غزل فارسی معاصر بود، وقت دوستان نزدیکش را بسیار خوش میکرد.
زبان نرم و پرندینه، لحن مغازلهای و تجانس و تقارن واژهها و هوشیاری در مراعات النظیرها و موازنهها و ترصیعها غزل مشفق را حتی در بین فارسیزبانان خارج از ایران بهویژه شبه قاره، دارای جایگاه خاص کرده بود. مشفق کاشانی غزل را در کنار شاعرانی چون ابتهاج و نوذر پرنگ و نیستانی و بهبهانی و منزوی و اوستا و شهریار تجربه کرد و مصاحبت با سهراب سپهری و علاقه به عالم موسیقی از او چهرهای وجیه المله ساخت. روح جوانمردی و تواضع او در استاد خواندن شاگردانش پدیدار بود.
بدون شک اگر رسانه مستقلی تنها برای عرضه تواناییهای شعر شاعران معاصر وجود داشت در بین صداهای موجود، صدای غزلسرای پیر روزگار ما از صداهای مورد اعتنای حتی نسل جوان بود، اما در روزگاری که بزرگداشتها و یادمانها در زمان حیات شاعران جز به منظور بهرهبرداری سیاسی رسانهها صورت نمیگیرد، حتی خبر مرگ شاعر نیز در بین تیترهای پرشمار خبرگزاریهای سیاسی به سوژهای برای صفبندی جناحها تبدیل میشود و تابوت شاعران را از دو سو به سمت ساختمانهای نمادین برای تشییع میکشند و خانوادهها معمولا در محاصره مصلحتاندیشان و سیاستبازان قرار میگیرند و اتفاقی که برای پیکر پاک شاعرانی چون آتشی و قیصر و… افتاد و ظاهرا هنوز بناست بیفتد.
مشفق عزیز بود و دوران ما که بگذرد و غبار خاطرات ما
فرو بنشیند عزیزتر خواهد شد.»
علیرضا قزوه :مشفق کاشانی پیر شاعران انقلاب بود
در پی درگذشت استاد مشفق کاشانی شاعر پیشکسوت انقلاب اسلامی، علیرضا قزوه در سخنانی درباره شخصیت ادبی این شاعر ملی و آیینی گفت: مشفق کاشانی شاعر ملی، انقلابی و اسلامی بود و تمام نسل های شاعران انقلاب او را به استادی قبول داشتند.
علیرضا قزوه مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری حوزه هنری با بیان این که مرحوم مشفق کاشانی به حق پیر شاعران انقلاب بود، اظهار کرد: در بین شاعران پیشکسوت انقلاب اسلامی یک استاد مشفق کاشانی داشتیم و یک حمید سبزواری داریم که هر دو هم متولد ۱۳۰۴ هستند. حمید سبزواری شاعر بزرگ شعر و ترانه انقلاب است و استاد مشفق کاشانی نیز با موضوعات مختلف انقلاب اسلامی شعر دارند. وی ادامه داد: هر وقت می خواستم با موضوعات انقلاب از ۱۵ خرداد گرفته تا پیروزی آن و رحلت امام (ره) و دفاع مقدس شعری انتخاب کنم به سراغ کتاب «آذرخش» ایشان می رفتم. چرا که استاد مشفق کاشانی در تمام مسائل انقلاب ورود کرده بود و شعر داشت. او شاعر ملی، انقلابی و اسلامی بود و تمام نسل های شاعران انقلاب او را به استادی قبول داشتند.
قزوه خاطرنشان کرد: همیشه در دیدار با مقام معظم رهبری، شعرخوانی شاعران با ایشان یا استاد حمید سبزواری شروع می شد و این موضوع به دلیل بزرگی و اهمیت این شاعران بوده است.
وی افزود: مقام معظم رهبری نیز چندین بار درباره ایشان صحبت کرده اند و فردا برای مراسم تشییع شان پیام خواهند داد. همه شاعران انقلاب کشور خود را شاگرد مشفق کاشانی می دانند.
قزوه یکی از بهترین شعرهای مشفق کاشانی را شعر «بهمن» وی دانست و گفت:روز گذشته در صحبتی که برای جمعی از کارمندان آموزش و پرورش داشتم، این شعر را خواندم.
پیام تسلیت شورای شعر دفترموسیقی
شورای شعر دفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی، درگذشت استاد مشفق کاشانی را تسلیت گفت .
به گزارش روابط عمومی دفترموسیقی دربخشی ازاین پیام آمده است :با نهایت تأسف و اندوه، درگذشت سخنوروغزل سرای همیشه جاوید ایران زمین استاد مشفق کاشانی را به جامعهء ادبی کشوربه ویژه خانواده آن روان شاد ،اصحاب فرهنگ، ادب و هنر تسلیت میگوییم و برای بازماندگان صبر و شکیبایی از خداوند متعال آرزومند یم.
رضوان خداوند بر روان تابناکش که سرودههای روشن ایشان، نغمه ماندگاری ست که به روزگاران در حافظه مردم سخنشناس ایران باقی خواهد ماند..
بیابانکی: مشفق حلقه اتصال غزل دیروز و امروز بود
سعید بیابانکی گفت مشفق کاشانی حلقه اتصال غزل دیروز و امروز فارسی به شمار میرفت.
سعید بیابانکی شاعر و عضو شورای موسیقی وزارت ارشاد در گفتگو با مهر با اشاره به ضایعه درگذشت مشفق کاشانی شاعر انقلاب اسلامی اظهار داشت: مرگ آقای مشفق غافلگیرکننده و بهت آور بود. ما همین روز شنبه بود که خدمت آقای مشفق در شورای شعر بودیم و مثل هر هفته ایشان شعر خواند و خاطره گفت و لطیفه هم برای ما تعریف کرد؛ روحیه شادی داشت و همین مساله بود که خبر درگذشت او را برای ما باورنکردنی میکرد.
وی ادامه داد: آقای مشفق حلقه اتصال غزل دیروز و امروز ما به شمار میرفت. این اواخر در ۹۰سالگی گاهی غزلهایی را به شورا میآورد که توسط آقای آهی برای ما خوانده میشد و بسیار فوقالعاده بود.
بیابانکی ادامه داد: به نظر من آقای مشفق و اوستا و مرحوم شاهرخی و سپیده کاشانی به شکلی غزل بعد از انقلاب را شکل دادند که ما امروز میتوانیم جایگاه بلند آن را ببینیم. همه میدانیم که اتفاقات ادبی در لحظه و آن شکل نمیگیرد و نیاز به یک تلاش مستمر دارد و مرحوم مشفق نیز چنین شخصیتی برای شعر معاصر فارسی بود.
این شاعر افزود: حضور آقای مشفق در شورای شعر وزارت ارشاد در سه دهه گذشته همواره مایه ایجاد آرامش و سلامتی به این شورا و ادبیات آهنگین ما بود. حضور او همواره به شعر ما اعتمادی قابل توجه میداد و به طور مشخص سلامت شعر فارسی معاصر ما امروز مدیون تلاشهای ایشان بود.
وی همچنین با اشاره به دقت مثال زدنی مشفق کاشانی تصریح کرد: او کسی بود که شاعر بزرگی مانند سهراب سپهری را کشف و به ادبیات ما معرفی کرد.
بیابانکی همچنین با اشاره به خاطره آشنایی خود با استاد مشفق در فاصله سالهای ۶۸و ۶۹گفت: در دیدارم با او در زمان دانشجوییام شعری خواندم و ایشان نیز من را تشویق کرد و شاید همان تشویقها بود که باعث شد از شاعری منصرف نشوم و شعر را جدی بگیرم. انگار این نکته که دیگران را حمایت کنند و دست همه را بگیرند در درون ایشان نهادینه شده بود.
این شاعر، واقعه فوت آقای مشفق را نیز بسیار زیبا و راحت و شاعرانه توصیف کرد و گفت: شکل درگذشت آقای مشفق یادآور همان حکایت مواجهه عطار و درویش با یکدیگر بود که باعث انقلاب روحی در عطار شد. آقای مشفق نیز بسیار زیبا و در حالی که شعر میخواندند از دنیا رفتند.
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی درگذشت این شاعر پیشکسوت و گرانقدر را به خاندان محترم کی منش و جامعه ادبی ایران صمیمانه تسلیت میگوید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.