بزرگداشت استاد محسن جهانگیری در انجمن برگزار شد

تاریخ ایجاد : یکشنبه, ۰۷ اسفند ۱۳۹۰ مراسم بزرگداشت استاد محسن جهانگیری روز شنبه ۶ اسفندماه ۱۳۹۰ ساعت ۱۸ لغایت ۲۰/۳۰ در انجمن برگزار شد. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در راستای پاسداشت و تجلیل از بزرگان و اندیشمندان ایران و اسلام، به پاس سال‏ها فعالیت علمی استاد دکتر محسن جهانگیری مراسم بزرگداشتی با حضور […]

تاریخ ایجاد :

یکشنبه, ۰۷ اسفند ۱۳۹۰

posterjahangiriمراسم بزرگداشت استاد محسن جهانگیری روز شنبه ۶ اسفندماه ۱۳۹۰ ساعت ۱۸ لغایت ۲۰/۳۰ در انجمن برگزار شد.

انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در راستای پاسداشت و تجلیل از بزرگان و اندیشمندان ایران و اسلام، به پاس سال‏ها فعالیت علمی استاد دکتر محسن جهانگیری مراسم بزرگداشتی با حضور اندیشمندان ، اساتید، دکتر حسینی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر غفاری، رییس گروه فلسفه دانشگاه تهران و رییس انتشارات حکمت و جمعی از علاقه‌مندان به علم و فرهنگ ایران اسلامی برگزار کرد. در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد جواد ادبی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، دکتر سید محمدحسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم، و دکتر محسن جهانگیری ،حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسرو پناه، رئیس انجمن حکمت و فلسفه، دکتر غلامرضا اعوانی،رئیس سابق انجمن حکمت و فلسفه و استاد فلسفه و حجت الاسلام والمسلمین احمد احمدی، رئیس انتشارات سمت، به ایراد سخنرانی پرداختند.

در این مراسم ابتدا حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد ادبی، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، به حضار در مجلس خیرمقدم گفت و از دکتر جهانگیری به عنوان استاد ارجمندی که از درس خارج فقه حضرت امام خمینی (ره) بهره برده و خاطره‌ها دارد و از جمله شاگردان حلقه درس «اسفار» علامه طباطبایی است، یاد کرد که همراه بزرگانی چون شهید مرتضی مطهری، شهید بهشتی، امام موسی صدر از محضر علامه طباطبایی بهره برده است.
رضا داوری اردکانی، دیگر سخنران این مراسم بود که درباره سابقه چهل دوستی خود با دکتر جهانگیری سخن گفت و اظهار کرد: من اگرچه به واسطه سن و سالم توفیقی نیافتم تا در درس جناب استاد جهانگیری حضور پیدا کنم؛ اما همواره از کتاب‌های ایشان بهره برده‌ام .

رییس فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه اهل فلسفه رابطه خاصی با همدیگر دارند، افزود : ما علی‌رغم تمام اختلاف نظرها، رابطه‌ای خیلی دوستانه با یکدیگر داریم و این اتفاق به برکت حضور جناب مهدوی در گروه فلسفه دانشگاه تهران است و در ادامه نیز اساتید دیگری که حضور داشتند و این فضا را حفظ کردند. اختلاف نظر در حوزه ایدئولوژی روابط را دچار خلل و تنش می‌کند؛ اما در حوزه فلسفه این‌طور نیست و افراد در عین اختلاف نظر می‌توانند رابطه گرم و صمیمانه‌ای داشته باشند.

این استاد فلسفه در ادامه از دکتر جهانگیری به عنوان استادی کم‌نظیر، مؤلفی دقیق، محققی بصیر و عمیق و مردی بافضیلت و متدین یاد کرد و افزودسال‌ها همکاری با جناب جهانگیری به من نشان داده که در حوزه علم صریح و دقیق است و اگر آثار ایشان را بخوانید، درمی‌یابید تا چه پایه و مایه با دقت و پشتکار آثارشان تألیف شده و در عین حال با عجله و شتاب‌زده در تألیف آثار اقدام نکرده است.

در ادامه این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد احمدی، رییس سازمان سمت، به ایراد سخنرانی پرداخت . وی دکتر جهانگیری را انسانی با اخلاق و تعبد، فروتن ، متواضع و به دور از ریا و تظاهر دانست و در حوزه ویژگی‌های اخلاقی او را یکی از استادان سرآمد برشمرد.

رییس انتشارات سمت گفت: امروزه متأسفانه برخی از استاد‌ها چشم بر اخلاق و مسائل اخلاقی می‌بندند، تا جایی که حتی ساعت کار موظف هم در محل کارشان حضور ندارند و مدام از این دانشگاه به آن دانشگاه در پی منافع مالی هستند؛ در حالی‌که هرگز ندیدم در همه سال‌های همکاری با استاد جهانگیری، در این زمینه کم‌کاری کند. ایشان خودشان را موظف می‌دانستند که اخلاق را همواره در همه عرصه‌ها رعایت کنند.

احمدی افزود: جناب جهانگیری زندگی سرشار از قناعتی دارد و هنوز هم‌‌ همان زندگی طلبگی را دارد و از تجمل و اسراف پرهیز می‌کند. ایشان به این دسته تعریف‌ها نیاز ندارد، که البته عین حقیقت است. استاد جهانگیری یکی از اساتید خوب من است و ده‌ها سال در مکتب پرفیضشان، دانشجویان بسیاری بهره برده‌اند. ایشان علم و اخلاق را با رفتار و کردارش به دیگران آموخته‌ و به معنایی، عالمی ربانی است که اهل تعبد و علم است.

همچنین در ادامه این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، گفت روزی از استاد جهانگیری سوال کردم آیا شما خود را فیلسوف می‌دانید یا متکلم؟ استاد جهانگیری پاسخ دادند، اعتبارهای دینی من‌‌ همان است که داشته‌ام و خواندن کتاب‌های فلسفی که بوی زندقه و الحاد می‌دهد، در من اثر نکرده است و من همچنان بر سر آن عهد و پیمان هستمبنده معتقدم از این دسته شخصیت‌ها براساس آموزه‌های قرآن، بهتر آن است که به عنوان حکیم یاد کنیم.

خسروپناه در ادامه با استناد به آیاتی از قرآن و روایاتی از ائمه اطهار (ع)، به تبیین و توضیح معنای حکمت و حکیم پرداخت.

غلامرضا اعوانی استاد فلسفه و حکمت نیز با اشاره به سابقه دوستی خود چهل‌وپنج ‌ساله خود با دکتر جهانگیری گفت : دکترجهانگیری استاد علم و فضیلت و معرفت هستند و جامع علوم هستند. ایشان هم دروس حوزوی را فراگرفته، هم در دانشگاه تحصیل کرده‌ است . او محضر اساتید برجسته‌ای را درک کرده است . قدرت و مهارت فوق العاده ای در خواندن متون فلسفی، ‌عرفانی و ادبی دارد. سالها در حوزه و دانشگاهها شاگرد تربیت کرده ‌است . متأسفانه امروز ما شاهدیم که نسل جوان با سنت فکری ـ فرهنگی گذشته کمتر ارتباط می‌گیرد و شاهد یک نوع انقطاع در فرهنگ هستیم و استادهای جوان از آن دسته آموزه‌های برآمده از آثار کهن فاصله می‌گیرند. اما تلاش استادانی مانند استاد جهانگیری کمک بزرگی می‌کند که هم دستاوردهای سنت فرهنگی ایران در اختیار دانشجویان قرار بگیرد و هم این‌که آنان را با آموزه‌های جهان جدید آشنا سازد.

این استاد فلسفه در ادامه به اهمیت ترجمه محسن جهانگیری از کتاب اسپینوزا پرداخت.

دکتر محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از دیگر سخنرانان این مراسم بود . وی نکوداشت عالمان ، بزرگان و دانشمندان را تکریم علم و فضیلت و دانش توصیف کرد.

حسینی با نقل روایتی از امام علی (ع) که فرمودند: « کسی که دانشمندی را تجلیل کند در واقع پروردگار را تقدس و تکریم کرده است»، نکوداشت و تکریم از عالمان را کاری بسیار ارزشمند و ماندگار عنوان کرد.
وی تصریح کرد: همنشینی و بهره گیری از اندیشه و فکر دانشمندان و علما موجب اصلاح ، آبادانی ،پیشرفت و پویایی در جامعه می شود . او به چهره عالمان و بزرگان را مانند نگاه به کعبه و قرآن عبادت عنوان کرد که اجر و مزد به همراه دارد.

وی بهره گیری از علم دانشمندان را عبادتی بزرگ برشمرد که باعث ایجاد شوق و انگیزه در افراد برای رفتن به سمت و سوی کمالات و کسب دانش می شود.

حسینی همچنین تاکید کرد: جامعه امروز ما سخت نیازمند به عالمان ربانی و اندیشمندان وارسته است چرا که باید اینگونه افراد الگو و اسوه ای برای دیگران باشند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: جناب استاد جهانگیری در حوزه و دانشگاه تحصیل کرده‌اند. از اساتید بزرگی بهره برده‌اند و تجربه تاریخی نشان داده است استادانی که در حوزه و دانشگاه تحصیل کرده و فعالیت داشته‌اند، از چهره‌های موفق و اثرگذار فضای علمی و فرهنگی کشور بوده‌اند؛ از جمله استاد شهید مرتضی مطهری، سیدجعفر شهیدی، آیت‌الله بهشتی و بزرگانی دیگر در حوزه و دانشگاه منشأ خدمات ارزنده‌ای بوده‌اند. استاد جهانگیری هم در شمار آن دسته از اساتیدی است که از این دو فضای علمی بهره برده است. از طرفی درس آیت‌الله طباطبایی را تلمذ کرده است و شاگردی آیت‌الله بروجردی را کرده و از سویی پی‌گیر و جدی در دانشگاه تحصیل کرده است.

دکتر حسینی در بخش دیگری از سخنان خود برخی از ویژگی های استاد جهانگیری را مانند تواضع، فروتنی ، رفتار و کردار شایسته،ساده زیستی ، شاگرد پروری ،حس انسان دوستی،عشق به تدریس،صرف وقت برای مردم، بی اعتنایی به مادیات و تلاش بی وفقه ستود .

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به جمله ای از استاد که « زندگی هر انسانی نشات گرفته از نگرش فلسفی اوست» گفت: بحث ماهم با هنرمندان این است که هر اثری که دارای پشتوانه فکری و فلسفی نداشته باشد ره به جایی نخواهد برد.

به گفته وی آثاری هنری ماندگار مانند فیلم و سریال که پشتوانه فکری داشته باشند به طور یقین علاوه بر تاثیرگذاری ، انسانها را نیز متحول کرده و سالهای سال مورد توجه قرار خواهد گرفت.

حسینی خاطر نشان کرد: برخی اوقات به کارهای سطحی و نازل بسنده می شود که هیچگونه عاید و نتیجه ای بهمراه نداشته و صرفا سرگرمی و تفنن محسوب می شوند لذا زمان فعلی ما طوری نیست که بخواهیم به اینگونه کارهای سطحی بسنده کنیم بلکه باید با انجام کارها و فعالیت های دارای پشتوانه علمی ،تحقیقی،فلسفی و فکری گامهای موثر و مفیدی در جهت رشد و تعالی کشور برداشته شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خاتمه با توجه به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر تکریم بزرگان و عالمان ، خواستار توجه ویژه به عالمان،دانشمندان و بزرگان این مرزوبوم شد و از رسانه ها خواست در این زمینه بیش از گذشته تلاش کرده و به این مقوله مهم بپردازند.

حسینی در بخش پایانی سخنانش به ذوق شاعری محسن جهانگیری اشاره کرد و گفت: سال‌ها پیش فردی سخنی بی‌ربط در ارتباط با ائمه اطهار (ع) گفته بود که جناب استاد جهانگیری در شعری پاسخی دندان‌شکن در جواب آن سروده می‌دهد.

آخرین سخنران این مراسم، دکتر جهانگیری بود که از حضور استادان و حاضران در مجلس قدردانی و تشکر کرد و به مرور اجمالی خاطره‌ای از جلسه درس علامه طباطبایی پرداخت و خاطرنشان کرد:‌گاه استاد علامه طباطبایی به احترام استاد مطهری کمی درس را با تأخیر آغاز می‌کرد تا ایشان برسد.

این استاد فلسفه خاطرنشان کرد: من نخستین کسی نیستم که در زمینه محی‌الدین ابن عربی در ایران فعالیت داشته‌ام. در واقع همه ما می‌دانیم که واسطه انتقال عرفان ابن عربی به ما، صدرالدین قونوی است و ایشان است که عرفان ابن عربی را در ایران تدریس می‌کند و در زمینه فلسفه اسپینوزا باید بگویم من آغازگر نبودم و کسانی پیش‌تر از بنده تلاش و فعالیت کرده‌اند؛ از جمله محمدعلی فروغی، که گام‌های مهمی در زمینه معرفی فلاسفه در ایران برداشت.

محسن جهانگیری در ادامه به بیان توضیحی درباره فرق کلام و فلسفه پرداخت و متذکر شد: کلام بر طبق قوانین اسلامی است و متکلم از قوانین اسلام تخطی نمی‌کند؛ اما فیلسوف مقید به قوانین اسلامی نیست. البته این موضوع در مورد فلسفه اسلامی صادق نیست و فلسفه اسلامی خودش را مقید می‌کند برخلاف عقاید اسلامی حرفی نزنددر عین حال می‌بینیم که در آثار فلاسفه بزرگ اسلامی، استدلال‌های جدی و اثرگذاری وجود دارد و در واقع، از این منظر تفاوتی بین خواجه نصیرالدین طوسی و ارسطو وجود ندارد. هر دو در باب مسائلی که طرح می‌شود، استدلال می‌کنند.

در پایان این مراسم، با حضور دکتر سید محمد حسینی، دکتر غلامرضا اعوانی، حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه و دکتر محمدجواد ادبی، کتاب زندگی نامه استاد جهانگیری و مجموعه مقالات سه جلدی وی رونمایی شد. همچنین لوح تقدیری همراه با نشان زرین انجمن و هدایای دیگر از مراکز علمی و فرهنگی چون انجمن حکمت و فلسفه و فرهنگستان علوم و دوستداران ایشان به استاد اهداء گردید.

گزارش تصویری از مراسم بزرگداشت استاد محسن جهانگیری