برگی از زندگی طاهره صفارزاده

دوشنبه, ۲۹ مهر ۱۳۹۸ استان کرمان همواره در دامان خود اندیشمندان ،مشاهیر و مفاخر علمی و فرهنگی بزرگی پرورش داده است .در میان چنین بزرگان ومفاخری مرحومه دکتر طاهره صفارزاده از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. از استاد صفارزاده  به عنوان یک شاعر متعهد و انقلابی، مترجم و نظریه پرداز معاصر یاد می […]

دوشنبه, ۲۹ مهر ۱۳۹۸

anjoman F
استان کرمان همواره در دامان خود اندیشمندان ،مشاهیر و مفاخر علمی و فرهنگی بزرگی پرورش داده است .در میان چنین بزرگان ومفاخری مرحومه دکتر طاهره صفارزاده از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است.

از استاد صفارزاده  به عنوان یک شاعر متعهد و انقلابی، مترجم و نظریه پرداز معاصر یاد می کنند.
ایشان در ۲۷آبان ۱۳۲۵ در سیرجان متولد شد. در پنج سالگی پس از فوت پدر و مادر تحت سرپرستی مادربزرگ (بی بی مرصع ) در کرمان اقامت گزید . قرآن و قرائت را نزد ملا باجی در مکتب خانه آموخت و تحصیلات ابتدایی  و متوسطه را در کرمان به اتمام رساند وبا اخذ  دیپلم ادبی تحصیلات عالیه را در رشته زبان و ادبیات انگلیسی  در دانشگاه شیراز ادامه داد . در سال ۱۳۳۷ موفق به اخذمدرک کارشناسی (لیسانس) شد  و در همان سال  با دکتر محمدرضا جبارپور ازدواج کرد . اما پس از مدتی از ایشان جدا شده و به همراه فرزندش به تهران مهاجرت نمود،در تهران با برعهده گرفتن مسئولیت صفحه شعر یکی از مجله ها به عنوان مترجم متون فنی، در شرکت نفت ملی ایران استخدام شد و با استفاده از بورسیه ای سه ماهه برای گذراندن دوره روزنامه نگاری به انگلستان رفت ،اما با شنیدن خبر درگذشت فرزندش به ایران بازگشت و مجددا در شرکت نفت مشغول به کار گردید، ایشان به دلیل توضیحاتی که برای فرزندان کارگران شرکت نفت علیه ظلم داده بود از طرف ساواک مورد بازجویی قرار گرفت و به دلیل عدم تحمل شرایط حاکم برجامعه آن زمان، تصمیم به ادامه تحصیل در خارج از کشور را گرفت ،طاهره صفار زاده، با راهنمایی استاد آمریکایی خودکه در کانادا تدریس می نمود با دانشگاه آیووا مکاتبه کرد و نمونه هایی ازاشعار او در گروه نویسندگان بین المللی مطرح،و پذیرفته شد. ایشان برای ادامه تحصیل راهی آمریکاگردید ونهایتا موفق به اخذ درجه MFA به معنای استاد هنرهای زیبا شد.
صفارزاده پس از بازگشت به ایران به عنوان مترجم و ویراستار در یک موسسه به کار مشغول شد. در سال ۱۳۴۸ سفری به هند و چین داشت و در سال ۱۳۴۹ به استخدام دانشگاه ملی(شهید بهشتی)درآمد. در پی انتشار کتاب ایواسیوک نویسنده اهل رومانی در سال ۱۳۵۴، که صفارزاده را شاعر انقلابی فناتیک خوانده بود، ساواک با وی برخورد کرد و از آنجا که اشعارش مورد پسند حکومت نبود در سال ۱۳۵۵ به جرم سرودن شعر مقاومت دینی و امضا نکردن عضویت اجباری در حزب رستاخیز از دانشگاه اخراج شد. در سال ۱۳۵۶ کانون فرهنگی – هنری نهضت اسلامی را به کمک نویسندگان سرشناس مسلمان تاسیس کرد که بعدها به حوزه اندیشه و هنر اسلامی و حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تغییر نام داد.
استاد صفارزاده دوسال پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ریاست دانشگاه شهید بهشتی انتخاب شد ولی از پذیرفتن چنین مسئولیتی امتناع نموده، فقط مدتی سرپرست دانشکده ادبیات شد و طرح بازآموزی دبیران را اجرا کرد. در سال ۱۳۶۱ با دکتر عبدالوهاب نورانی وصال ازدواج کرد و این زندگی مشترک تا سال ۱۳۷۳ زمان درگذشت ایشان ادامه داشت.
پشتکار علمی و تعهد ،اورا به موسسه تازه تاسیس سمت کشانید و کمیته متون درسی زبان خارجی را تشکیل داده و در اسفند ۱۳۶۴ به تشکیل جلسه مشاوره علمی اقدام کرد.
در سال ۱۳۷۱ از طرف وزارت علوم وآموزش عالی به عنوان استاد نمونه، معرفی شد و پس از انتشار ترجمه قرآن حکیم ،عنوان خادم القرآن را دریافت نمود.
در سال۱۳۸۵ مطابق سال ۲۰۰۶م.از سوی سازمان نویسندگان آفریقا وآسیا به عنوان شاعر مبارز و زن نخبه و دانشمند مسلمان برگزیده شد.
دکتر طاهره صفارزاده در ۴آبان ۱۳۸۷در سن ۶۲سالگی به لقاء معبود شتافت .
آثار و تالیفات استاد به شرح ذیل است:
مجموعه شعر
•    رهگذر مهتاب ۱۳۴۱
•    چتر سرخ(به انگلیسی) ۱۳۴۷
•    طنین در دلتا ۱۳۴۹
•    سد و بازوان ۱۳۵۰
•    سفر پنجم ۱۳۵۶
•    حرکت و دیروز ۱۳۵۷
•    بیعت با بیداری ۱۳۶۶
•    مردان منحنی ۱۳۶۶
•    دیدار با صبح ۱۳۶۶

ترجمه‌پژوهی
•    اصول و مبانی ترجمه: تجزیه و تحلیلی از فن ترجمه ضمن نقد عملی آثار مترجمان ۱۳۵۸
•    ترجمه‌های نامفهوم ۱۳۸۴

 

ترجمه قرآن
•    ترجمه مفاهیم بنیادی قرآن مجید (فارسی و انگلیسی) ۱۳۷۹
•    ترجمه قرآن حکیم سه زبانه؛ (متن عربی با ترجمه فارسی و انگلیسی) ۱۳۸۰
•    ترجمه قرآن حکیم دو زبانه؛ (متن عربی با ترجمه فارسی) ۱۳۸۲
•    ترجمه قرآن حکیم دو زبانه؛ (متن عربی با ترجمه انگلیسی) ۱۳۸۵

نرگس صادقی‌زاده