نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
تاریخ ایجاد : شنبه, ۲۶ فروردین ۱۳۹۱ انجمن آثار و مفاخر فرهنگی امروز روز ملی بزرگداشت عطار نیشابوری را با حضور اساتید، پژوهشگران و علاقمندان برگزار می کند. این نشست علمی با موضوع «نقبی بر اندیشه های عرفانی عطار» به مناسبت روز ملی بزرگداشت عطار ساعت ۱۷ الی ۱۹ با سخنرانی دکتر محمد جواد ادبی، رئیس […]
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی امروز روز ملی بزرگداشت عطار نیشابوری را با حضور اساتید، پژوهشگران و علاقمندان برگزار می کند.
این نشست علمی با موضوع «نقبی بر اندیشه های عرفانی عطار» به مناسبت روز ملی بزرگداشت عطار ساعت ۱۷ الی ۱۹ با سخنرانی دکتر محمد جواد ادبی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، دکتر احمد خاتمی، مصحح منطق الطیر، دکتر داکانی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برپا می شود.
کردی ای عطار بر عالم نثار / نافه مشک هر زمانی صد هزار
از تو پر عطر است آفاق جهان / وز تو در شورند عشاق جهان
برگی از زندگی عطار نیشابورى
شیخ فریدالدین ابوحامد محمد معروف به عطار نیشابوری، متخلص به فرید، شاعر و نویسنده مشهور ایرانی قرن ۶ و ۷ هـ .ق درکدکن، از توابع نیشابور، متولد شد. در باب تاریخ تولد و مرگ وی اطلاع دقیقی در دست نیست و روایات مختلفی ذکر شده است. تولد او را در حدود ۵۱۲-۵۴۰ هـ .ق نوشتهاند. دکتر شفیعی کدکنی زندگی او را پر از ابهام، رمز و ایهام میداند و در مقدمه «مختارنامه» و به نقل از کتاب «شرح احوال عطار» تألیف بدیعالزمان فروزانفر تولد او را ۵۴۰ هـ .ق ذکر میکند. پدر عطار، ابوبکر ابراهیم، پیشه عطاری داشت. عطار از آنجا که داروسازی را از شیخ مجدالدین بغدادی فرا گرفت و به کار عطاری و درمان بیماران پرداخت، به عطار شهره شد. او تحصیلات خود را در نیشابور فراگرفت و علوم زمانش را آموخت. آثار متنوع وی خود گواهی است که او در علوم و فنون ادبی،کلام، نجوم، تفسیر آیات و احادیث و سایر علوم فقه تبحر داشته و در علم گیاه شناسی و پزشکی استاد بوده است. او ذوقی عرفانی و مسلکی صوفیمنشانه داشت.هرچند در مورد گرایش او به عرفان داستان های گوناگونی در تذکرهها نقل شده است، ولی عطار در مقدمه «تذکره الاولیاء» علت گرایش خود را به صوفیان و عارفان و پیروی از ایشان را، علاقهاش از دوران کودکی برمیشمرد و نقش ابوسعید ابوالخیر، عارف و شاعر ایرانی، و بهرهگیری از دانش وی را در این امر، مهم و مؤثر میداند. او سفرهای متعددی کرد و عاقبت در زادگاهش اقامت گزید. برخی او را «شیخ الاولیاء» و برخی دیگر «سلیمان ثانى» خواندهاند. روزگار پیری عطار مصادف با حمله خانمانسوز مغول به ایران بود. درباره نحوه وفات او مشهور است که در ۶۱۸ هـ .ق در نیشابور به دست مغولان کشته شد، اگرچه تاریخهاى متعددى براى وفاتش ذکر کردهاند که محل تردید است و لیکن حدود ۶۱۶-۶۳۷ هـ .ق ذکر شده است. مزار عطار در نیشابور، نزدیک مزار خیام است که در قرن ۹ هـ .ق به همت امیرعلیشیر نوایى تجدید بنا شد. عطار داراى آثار متعددى است و تذکرهنویسان روایات مختلفی در باب تعداد آن آوردهاند و از ۴۵ تا ۱۹۰ کتاب را به او نسبت دادهاند که از آن جمله میتوان به مثنویهای «اشترنامه»، «بلبلنامه»، «پندنامه»، «جواهرنامه»، «جوهرالذات»، «حیدرنامه»، «خسرونامه»، «سیفصل»، «شرحالقلب»، «گل و هرمز»، «لسانالغیب»، «مظهرالعجایب»، «نزهتالاحباب»، «هیلاجنامه»، «وصلتنامه»، «ولدنامه» و «اخوانالصفا» اشاره کرد. دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، عطارشناس معاصر، بر این عقیده است که بسیاری از این آثار از عطار نیستند و آثار مسلم وی عبارتند از: «منطقالطیر»، «اسرار نامه»، «الهی نامه»، «مصیبت نامه»، «خسرونامه»، «تذکره الاولیاء»، «دیوان قصاید و غزلیات» و «رباعیات» (مختار نامه) است. درباره عطار چند کتاب مهم نوشته شده است که مهمترین آنها، «دریای جان» هلموت ریتر، «شرح احوال عطار» استاد فروزانفر، «زبور پارسی» دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی و «درباره عطار» دکتر زرینکوب است.
عطار به واسطه خلق آثار متعدد، نمادی از فرهنگ والای ایرانی و اسلامی به شمار می رود و از جایگاه ویژهای در تاریخ فرهنگ و ادب ایران زمین برخوردار است. از این رو، ۲۵ فروردین ماه روز بزرگداشت وی نامیده شده است.
آخرین ویرایش: ۹۱/۱/۲۶
این مطلب بدون برچسب می باشد.