استاد سید عبدالله انوار -سنت عیدی دادن کتاب

تاریخ ایجاد : سه شنبه, ۲۵ اسفند ۱۳۹۴ استاد سید عبدالله انوار، نسخه‌شناس و فهرست‌نگار، رمان «برادران کارامازوف» اثر مشهور داستایفسکی را برای مطالعه جوانان و هدیه دادن در تعطیلات نوروز پیشنهاد می‌کند. معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور رونق بخشیدن به بازار کتاب و ترویج کتابخوانی، همزمان با آغاز سال نو […]

تاریخ ایجاد :

سه شنبه, ۲۵ اسفند ۱۳۹۴

ostad-anvarاستاد سید عبدالله انوار، نسخه‌شناس و فهرست‌نگار، رمان «برادران کارامازوف» اثر مشهور داستایفسکی را برای مطالعه جوانان و هدیه دادن در تعطیلات نوروز پیشنهاد می‌کند.

معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور رونق بخشیدن به بازار کتاب و ترویج کتابخوانی، همزمان با آغاز سال نو تسهیلاتی را در قالب یارانه خرید کتاب از طریق کتابفروشی‌های سراسر کشور، مستقیماً به خریداران کتاب پرداخت می‌کند.

در این طرح، کتابفروشی‌هایی که شرایط لازم را  دارا باشند، پس از ثبت نام در سایت موسسه خانه کتاب می‌توانند کتاب‌های خود را که با شرایط تعیین شده در این طرح مطابقت داشته باشند با ۲۰ درصد تخفیف به خریداران بفروشند. موسسه خانه کتاب به نمایندگی از طرف معاونت امور فرهنگی مبلغ تخفیف را به کتابفروشان پرداخت خواهد کرد. به این دلیل با استاد سید عبدالله انوار، نسخه‌شناس و کتابشناس گفت‌وگو کرده‌ایم و دیدگاه‌هایش را درباره کتاب پیشنهادی‌اش برای نوروز جویا شده‌ایم.

انوار درباره سنت عیدی دادن کتاب به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: به نظرم باید از هر فرصتی برای جای دادن کتاب در زندگی مردم استفاده کنیم. تعطیلات نوروز یکی از آن فرصت‌های خوب است که مردم دغدغه کمتری دارند و می‌توانند یادی از کتاب هم بکنند.

این نسخه‌شناس و کتابشناس افزود: چند وقتی است که اخبار رسانه‌ها را درباره کتاب به طور جدی پیگیری می‌کنم زمانی که شنیدم یکی از رسانه‌های خارجی نوشته است که در ایران شمارگان کتاب به ۱۰۰ نسخه رسیده، بر خودم لرزیدم.

انوار ادامه داد: یادم هست در کنگره کتابداری پاریس بودم، شنیدم که می‌گفتند اگر کتاب‌ها شمارگانش پایین‌تر از ۱۰۰‌هزار نسخه باشد ترجیح می‌دهند اصلا منتشر نشود.

این محقق و مولف گفت: در جامعه ما کتاب وضعیت خوبی ندارد و گویی کتابخوانی وجود ندارد. زمانی که جامعه به کتاب بی‌اعتنا باشد به تبع آن وضع ناشران هم خوب نیست چون کتاب که محصول اصلی آنهاست، طرفداری ندارد.

وی افزود: باید این مساله ریشه‌یابی و پیگیری شود. مسئولان باید به طور جدی تلاش کنند که به دنبال راه حل اساسی برای دوری جامعه ایرانی از کتاب باشند. باید بدانند چرا تمایلی به کتاب نیست؟ چرا این جامعه جوان از یک دوست خوب دوری می‌کند؟

این نسخه‌شناس پیشکسوت عنوان کرد: جای تعجب دارد که چرا جامعه‌ای با این جمعیت جوان تحصیل‌کرده رغبتی به کتاب که دریچه دانایی است، ندارند. یافتن پاسخ این پرسش‌ها نیاز به این دارد که دست‌اندرکاران عرصه کتاب به طور جدی دنبال ریشه‌یابی آن باشند.

انوار درباره اینکه چه کتابی را در نوروز امسال برای هدیه دادن پیشنهاد می‌کند، گفت: بستگی دارد که مخاطب ما در چه رده سنی باشد اما با این اوضاع کتابخوانی در جامعه توصیه می‌کنم که سراغ کودکان برویم و به آنها کتاب‌های قصه و داستان عیدی بدهیم.

وی افزود: ترجیح می‌دهم داستان‌های داستایفسکی مثل «برادران کارامازوف» را انتخاب کنم و هدیه بدهم. در این کتاب‌ها، نویسنده طوری قضایا و اتفاقات را شرح می‌دهد که خواننده با آن درگیر می‌شود و هم اطلاعاتی خوبی از اروپای آن زمان کسب می‌کند.

این فهرست‌نگار ادامه داد: کتاب برادران کارامازوف به بیان مسائل اجتماعی اروپا پرداخته و به نوعی با انعکاس اوضاع آن روز اروپا به نوعی آن را به نقد کشیده است.

درباره داستان «برادران کارامازوف»

داستان کتاب ماجرای خانواده‌ای عجیب و شرح نحوه ارتباطی است که بین فئودور کارامازوف، پیرمرد فاسدالاخلاق و متمول با سه پسرش به نام‌های میتیا، ایوان و آلیوشا وجود دارد. برادران کارامازوف رمانی فلسفی است که به طور عمیقی در حوزه الهیات و وجود خدا، اختیار و اخلاقیات می‌پردازد. از زمان انتشار، این رمان توسط بسیاری از اندیشمندان و دانشمندان همانند آلبرت اینشتین، زیگموند فروید، مارتین هایدگر، کورت ونگات، لودویگ ویتگنشتاین و پاپ بندیکت شانزدهم مورد تحسین قرار گرفته و به عنوان یکی از بهترین اثرها در ادبیات شناخته شده است.